View Single Post
Stary 21-02-2018, 20:19   #108
redwhite
ford::amateur

Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.0 TDCI 130KM
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: zagadka mechaniczna MONDEO 2009 2.0tdci

Cytat:
Napisał quartz20 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zagadka sama w sobie wydaje się prosta ale mimo wszystko widzę że mechanicy w mojej okolicy mają lekki problem z jej rozwiązaniem, opiszę sytuację powierzchownie może uda mi się ją wam zobrazować.

A więc jakiś czas temu zaczęło mi się lekko "psuć" moje kochane mondeo, a mianowicie zacząłem odczuwać na kierownicy dziwne bicia, ściąganie w jedna stronę, auto mi "pływało" po jezdni, miałem bardzo ważny projekt w pracy i musiałem tego auta używać ostrożnie i powoli ale musialem jezdzic, przez tam okres 2 tygodni przyjmijmy po tym czasie pojawiły się tak zwane szumienie w okolicach hamulcowych Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. starły się klocki do 0 ! zostało mi tydzień projektu wiec stwierdziłem ze mój ford jest na tyle zajebisty i widze ze go kocham ze dojezdzi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. i dojezdzil odstawiłem do mechanika, powymienial mi tam w zawieszenie jakies elementy, ale naistotniejsza była wymiana tulei czy jak to się pisze, powiedział abym jechal na geometrie bo to zawieszenie cos tam opuszczal no i ze musze ustawić ta geometrie, i teraz tak samochod po mechaniku i po geometri jeździ o wiele lepiej na prawde nie ma porównania z tym co było ALE wystepuje dziwne trzepotanie kierownica, takie jep jep lewo prawo im wolniej jade tym bardziej powyżej 80 czy tam 100 już nie czuc prawie a przy 160/80 to wogole i moja teoria jest taka ze z****lem sobie ta jazda bez klockow tarcze z przodu, i teraz jak jade to klocek tak jakby odbija się od tarczy i to powoduje te przeskoki na kierownicy czy to realne czy całkowicie głupie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.?
Witam,

Miałem identyczny problem w poprzednim fordzie MK3, byłem u kilku mechaników i skończyło się na: ustawianiu zbieżności (2 krotnie), wyważanie kół, wymianie łączników stabilizatora, końcówek drążków, wymiana opon, a w jednym stwierdzili że jest krzywa półośka i ........... dalej to samo telepało kierownicą najbardziej przy prędkości ok 90-110 km/h, przy prędkości 140 i w górę przestawało.

W między czasie zamieniałem jeszcze każde koło z zapasem aby wyeliminować skrzywienie którejś felgi.............. dalej to samo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Po małej depresji Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. okazało się że w serwisie przy wymianie opon pokrzywili mi wszystkie felgi na maszynie do ściągania opon.
Po zakupie nowych 4 felg problem całkowicie znikną.

Najlepsze jest to że wyważałem wszystkie koła 3 razy w różnych warsztatach a żaden "fachowiec" nie zauważył że wszystkie felgi mają lekkie bicie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
redwhite jest offline   Odpowiedź z Cytatem