View Single Post
Stary 22-02-2018, 10:22   #137
edmun
ford::expert

Imię: Ponury żniwiarz
Model: MK3 Estate Titanium X EcoBoost 182KM
Silnik: 1.6
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: Kodeks Drogowy... pytania i odpowiedzi

Cytat:
Napisał marcin'ek
Niewazne, kilka lat temu jezdzilem po Anglii i "nauczylem" sie uzywac kierunkowskazu prawego (na kontynencie lewego), i uwazam ze jest to bardzo pomocne - z punktu widzenia wjezdzajacego na rondo. Stojac na wjezdzie na rondo, w wiekszosci aut nie widac prawego kierunkowskazu, wiec jezeli uzywaloby sie dodatkowo lewego to znacznie latwiej byloby odczytac zamiary poruszajacych sie po rondzie. Obecnie nie uzywam juz "lewego" ale mysle ze uzywanie nie byloby glupie.
Szkoda tylko że (wyliczam średnio z tygodnia) 70% kierowców w Anglii wciąż korzysta z kierunkowskazu w prawo mimo że już zjeżdżają na rondzie (więc mogli by przełączyć ten prawy na lewy). Inaczej stojąc na wjeździe obok zjazdu z którego ten użytkownik zjeżdża, to ja jako wjeżdżający podejrzewam że kierowca leci "dalej" na rondzie.
Dodatkowo - większość "rond" w Anglii nie jest rondami a właśnie "wyspami".
Wiele razy mnie poprawiali że jest to "island" a nie "roundabout" i dopiero jak zrozumiałem w czym rzecz to i zrozumiałem kwestię dlaczego polskie "wyspy" są wciąż błędnymi rondami gdzie po zewnętrznym latasz dookoła ronda a korzystanie z wewnętrznego pasa nie ma zupełnie sensu
edmun jest offline   Odpowiedź z Cytatem