Temat: [Focus 2004-2008] Czujnik zamknięcia drzwi
View Single Post
Stary 24-02-2018, 11:53   #18
Andrzej_K
ford::professional

Imię: Andrzej
Model: Focus MK3 Kombi Titanium
Silnik: 1,5 TDCI Duratorq 120 KM
Rocznik: 2016
Domyślnie Odp: Czujnik zamknięcia drzwi

Cytat:
Napisał technik08 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
(...). Z przełącznika zamontowanego w zamku drzwi kierowcy powinien iść przewód czarny z żółtym paskiem do wtyku C99
Nie ma czarnego z żółtym paskiem. Są dwa czarne (no chyba, że jeden z nich ma ten żółty pasek a ja przegapiłem?) i czarny z pomarańczowym paskiem - może żółty zmienił kolor?

Cytat:
Napisał technik08 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
w GEMie mały brązowy opisany FLOOR2 , cały czas ten sam kolor i grubość . Sprawdź pin 12 we wtyku C99 i zewrzyj go do masy .
Jutro tak zrobię. Jednak nie widzę żadnej brązowej wtyczki w GEM'ie (w załączniku - zdjęcie z internetu)

Cytat:
GEM rozpoznaje przerwę na tym pinie jako otwarte drzwi kierowcy , a zwarcie do masy jako zamknięte . Jeśli wtyczka C99 jest dobrze wciśnięta i zwarcie tego pinu do masy możliwie blisko GEMa da sygnał zamkniętych drzwi , to problem polega na przerwie między GEMem a drzwiami , jeśli nie poskutkuje to prawdopodobnie walnięty jest GEM
Przerwę robi mikrostyk gdy drzwi są otwarte. Po zamknięciu drzwi powinien "puścić" masę do GEM'a. Nie obstawiam, że jakiś przewód jest "walnięty".

Szukam drugiego zamka do drzwi ( na "w razie czego" ) i nie wiem czy taki jak w załączniku będzie pasował. W sklepie forda wygląda inaczej. Który jest właściwy?
http://www.ford-esklep.pl/pl_PL/p/Za...-max-FORD/1268
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg Zamek 1.jpg (58.1 KB, 56 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg GEM 1.jpg (92.5 KB, 52 wyświetleń)