Temat: Termowizja
View Single Post
Stary 25-02-2018, 00:17   #32
latar
FCP member

Model: S-Max TitS
Silnik: 2.2 230KM by heko
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: Termowizja

Zrobiłem nocną rundkę.
To w jaki sposób oświetlenie podąża za krzywizną drogi, to w jaki sposób oświetla pobocza, to w jaki wymija spotkane na drodze pojazdy jest genialne. Na "obcej" drodze można się poczuć pewnie jak w dzień. Nie-sa-mo-wi-te.
Niestety ten mój egzemplarz nie ma kamery termowizyjnej i wykrywanie pieszych w nocy i mruganie na nich nie działa:/ a na sprawdzenie tej funkcjonalności najbardziej liczyłem. W dzień ostrzeżenie o pieszym/rowerzyście pojawia się na wyśwoietlaczu ale w nocy cisza. Gdyby była w nim kamera termowizyjna sprzęgnięta ze światłami i działało to tak jak wyobrażam sobie po filmikach to powiedziałbym, że jest to prawdziwa rewolucja w oświetleniu. Niestety na sprawdzenie tego bajeru przyjdzie mi jeszcze chwilę poczekać:/

Światła są świetne. Przeskok między nimi a ksenonami jest zdecydowanie większy niż między ksenonami a halogenami. Czuję jednak pewne rozczarowanie bo miałem chrapkę na więcej funkcji nocnych. Trzeba jednak jasno powiedzieć, że i tak jest to coś wspaniałego. Nigdy jeszcze nie jechałem nocą z tak doskonale i szeroko oświetloną drogą.