Temat: [Focus 2004-2008] Czujnik zamknięcia drzwi
View Single Post
Stary 25-02-2018, 13:02   #22
Andrzej_K
ford::professional

Imię: Andrzej
Model: Focus MK3 Kombi Titanium
Silnik: 1,5 TDCI Duratorq 120 KM
Rocznik: 2016
Domyślnie Odp: Czujnik zamknięcia drzwi

Cytat:
Napisał technik08 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
(...) w GEMie mały brązowy opisany FLOOR2 , cały czas ten sam kolor i grubość . Sprawdź pin 12 we wtyku C99 i zewrzyj go do masy . (...) Jeśli wtyczka C99 jest dobrze wciśnięta i zwarcie tego pinu do masy możliwie blisko GEMa da sygnał zamkniętych drzwi (...)
Heh, "sprawdź pin 12" - ta wtyczka nie ma opisanych wszystkich pinów. Musiałem użyć zegarmistrzowskiej lupki aby odczytać na końcu wtyczki 32 i 16 i zgadłem, że to są oznaczenia pinów. Odliczyłem od 16 i wyszło, że czarny z żółtym paskiem to faktycznie 12, ale zanim do tego doszedłem podałem masę na ten przewód i nic!, podałem na drugi (PIN 30) czarny z żółtym paskiem i otworzył się bagażnik Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Zrezygnowany rozebrałem tapicerkę bagażnika i odłączyłem wtyczkę od przycisków zamka aby ręcznie nie można było go otworzyć. Miałem już iść do domu, ale coś mnie tknęło aby jeszcze raz spróbować. Bardziej ściąłem izolację z tego przewodu, nawinąłem kawałek innego podpiętego do masy i zniknął komunikat otwartych drzwi!
W tej chwili z pilota zamykają się trzy drzwi, drzwi kierowcy muszę zamykać z kluczyka. Nie wiem dlaczego, ale to już nie jest zbyt wielki problem.

Dzięki serdeczne za pomoc.

.

Ostatnio edytowane przez Andrzej_K ; 27-02-2018 o 07:12
Andrzej_K jest offline   Odpowiedź z Cytatem