Odp: Światła do jazdy dziennej jak zamontować?
Witajcie.
Nie wiem czy już ktoś wpadł na taki pomysł wcześniej. Opiszę Wam jak ja zrobiłem w swoim Mondku światła do jazdy dziennej.
- Moje auto posiada halogeny przeciwmgielne przednie oraz czujnik zmierzchu, a co za tym idzie przełącznik z funkcją auto - jest to dość istotne w mojej instalacji.
1. Kupiłem światła dzienne okrągłe o średnicy 7cm
2. Wymontowałem halogeny. Odbłyśnik halogenu jest na uchwytach, które umożliwiają regulację wysokości. Odciąłem odbłyśnik zostawiając tylko pierścień z uchwytami. Ma on 7,5cm średnicy wewnątrz.
3. Wkleiłem ledy w pierścienie. Założyłem ori uszczelkę, która zapobiega dostaniu się brudu do lampy i zamontowałem komplet w aucie.
4. W skrzynce bezpieczników pod maską znalazłem plus po stacyjce i zasiliłem nim Leda.
5. Masa - wiadomo
6. Żółty kabel od wyłączania ledów standardowo jest podpięty pod plusa od świateł postojowych. Ja wstawiłem na nim dodatkowy przekaźnik 12V z zestykiem NC (normalnie zamknięty)
7. Przekaźnik jest zasilony z wiązki świateł przeciwmgielnych.
Jak to działa:
1. Przełącznik świateł w pozycji 0 - świecą się światła dzienne
2. Przełącznik w pozycji postojówek - świecą tylko postojówki
3. Przełącznik w pozycji świateł mijania - świecą się ksenony
4. Przełącznik w pozycji auto - jest widno świecą się Ledy, jest ciemno świecą ksenony
5. Przełącznik w dowolnej pozycji (oprócz 0) - wciśnięcie przycisku świateł przeciwmgielnych zapala Ledy.
Jak ktoś jest zainteresowany to mogę wrzucić jakieś zdjęcia jak to wygląda.
|