View Single Post
Stary 26-02-2018, 17:46   #146
Triam
ford::average

Imię: Tomek
Model: Mondeo
Silnik: 2,0
Rocznik: 2015
Domyślnie Odp: Kodeks Drogowy... pytania i odpowiedzi

Cytat:
Napisał klocolus Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Mnie bardzo interesuje to skrzyżowanie w Warszawie
Całe skrzyżowanie, które podałeś to skrzyżowanie równorzędne (widnieje na nim znak A-5). Panuje na nim zasada prawej ręki (Art. 25). Droga wewnętrzna nie jest tego wyjątkiem.

Cytat:
Napisał keiw Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Fajnie przedstawiony problem "Zawracanie przy pierwszeństwie łamanym"
Jak na moje, to ma tutaj zastosowanie zasada prawej ręki (Art.25). Tak jak tu:
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Cytat:
Napisał juri2069 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
gdzie to w uliczkach tzw "podporządkowanych " mamy namalowane poziomo trójkąty czy też prostokąty. Czy to wystarcza do ustąpienia pierwszeństwa?
@hak64 Znaki poziome mogą występować samodzielnie i nie jest to błąd. Trójkąty jak i prostokąty (znak P-13 oraz P-14) wystarczą do ustąpienia pierwszeństwo, lecz wskazują one miejsce w którym trzeba się zatrzymać w celu zastosowania zasady prawej ręki (Art. 25). Więcej na temat znaków poziomych już pisałem:
https://forum.fordclubpolska.org/sho...&postcount=119

Art. 25.
1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do skrzyżowania, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa pojazdowi nadjeżdżającemu z prawej strony, a jeżeli skręca w lewo – także jadącemu z kierunku przeciwnego na wprost lub skręcającemu w prawo.

Jak chcecie, to opracuję dla Was coś o zawracaniu. Może to być ciekawe

Ostatnio edytowane przez Triam ; 26-02-2018 o 17:49
Triam jest offline   Odpowiedź z Cytatem