Odp: Spalanie 1.5 EcoBoost w Focusach
Pozwolę się wtrącić pomimo 1.6EB 182KM kombi.
Spalanie:
Od stycznia 2017 roku przechlałem 2,204.35 litrów paliwa w 73 tankowaniach.
Najlepsza cena za paliwo jaką miałem to £1.058 za litr
Najgorsza: £1.415
Średnio miesięcznie robię 2.001 km
Średnie spalanie: 8.3 litra na 100km
Najlepsze spalanie: 7.09l/100km
Najgorsze: 11.27l/100km
Ja potrafię 7 dni z rzędu muskać gaz aby wyrobić 7litrów na 100km, jednakże potem zazwyczaj są dwa dni kiedy jednak zawyżam je z powrotem do normy.
I tak - jeśli jadę trasę Anglia > Polska > Anglia tak przyjmuję spalanie 7.8l, ostatecznie 7.6l/100km. Musiałbym dokładnie zajrzeć do aplikacji to bym pewnie miał dokładniejsze potwierdzenie. Trasy typu na Walię, gdzie będę max jeździł 60-80km/h i to na tempomacie to można zejść nawet do 7 litrów na 100. W mieście zazwyczaj jest to okolica 8.5 litra na 100km do 9.5 litra na 100km. Można w mieście zejść w okolice 8 litrów na 100km, ale jest to raczej naprawdę "kombinowanie".
Wyniki moje uwzględniają zawsze 10 minutowe rozgrzanie auta (rano) żeby mi podgrzewanie przedniej szyby usunęło jakieś przymrozki, fotele grzane, latem oczywiście auto sobie zazwyczaj chwilę chodzi żeby klima odrobinę chociaż wychłodziła wnętrze. Zazwyczaj od marca do października u mnie "AC" jest zawsze na "on" chyba że jest jakiś wypad nad morze i ciągniemy się przy otwartych szybach w jakimś korku. Światła automatyczne włączone, LEDy zawsze chodzą, do tego ładowarki do telefonów i kamerka na szybie. Ciśnienie w oponach sprawdzam raz na kwartał, zazwyczaj są niedopompowane ze zwykłego lenistwa.
|