Cytat:
|
Fiesta przy ciągłej jeździe 140km/h autostradą paliła 7 (normalna pogoda) do 8 przy silnych wiatrach.
|
Chyba wg tego co pokazywał Ci komputer pokładowy
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Licząc od pełnego tankowania do pełnego myślę że znalazłbyś raczej okolice 9.8-11 litrów na 100
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Cytat:
|
zainstaluj sobie dobrą appkę do kontrolowania kosztów samochodu i będzies zmiał wszystko czarno na białym - tak jak Edmun wypisał.
Polecam Fuelio.
|
Właśnie z tej korzystam. Kiedyś bawiłem się w motostat.pl ale jednak wolę apkę.
Tym bardziej że wygląda ładnie, działa jak trzeba i nie ma żadnych problemów
Co do spalania. Ja nie wiem czego ludzie oczekują.
Pamiętam Tipo 1.4 gaźnikowy, to palił 10l na 100km w trasie.
W mieście 12-14 litrów. Przesiadłem się na Vectrę 1.8 benzyna, paliło to mniej więcej 11 litrów zawsze. Teściu wciąż ma Vectrę chyba z 25-letnią to ta pali 12 litrów na trasie i 16 litrów w mieście. Najniższe spalanie jakie kiedykolwiek udało mi się uzyskać to Fiatem Mareą Weekend 1.9JTD 105KM. Trasa Wrocław > Zakopane, średnia 5.2 litra na 100km ale na autostradzie jechałem całą noc za jednym tirem niecałe 80km/h.
Później przesiadka na różne inne pojazdy, między innymi Volvo S80 3.2 benzyna (palił jak smok), Lexus RX350 (zapomnij o jakimkolwiek spalaniu na jakimkolwiek racjonalnym poziomie). Po wyjeździe do Anglii kupiłem Focusa MK2FL 1.6 benzyna 100KM hatchback. Wolne i paląca i na trasie więcej niż obecne MK3 1.6 EcoBoost kombi 182KM. Zastanawiam się skąd przedziwna opinia że Focus 1.5EcoBoost dużo pali.
Jestem w stanie zrozumieć, że jak się postawi Focusa obok Peugeota 508SW 1.6 diesel to Focus pali prawie 2x więcej, ale zastanawiam się która benzyna turbo kombi o podobnej wadze czy mocy pali mniej.
Porównywanie spalanie diesli do spalania benzyny nie jest moim zdaniem jakimkolwiek wyznacznikiem tego, żeby powiedzieć że 1.5EcoBoost pali dużo.
Porównanie tej mocy do tej budy z poprzednimi generacjami bezyniaków dopiero ukazuje że ecoboosty palą podobnie jak te stare auta, ale dają więcej mocy, lepszą elastyczność i moim zdaniem lepszą "kulturę pracy".
Natomiast jeśli ktoś kupuje uturbioną benzynkę (1.5EB) i oczekuje spalania rzędu 3 litry na 100 czy 5 litrów na 100 jak diesel, no to nie tędy droga
To nie hybryda.