Odp: Spalanie 1.5 EcoBoost
Nie no wiadomo. Wszystko zależy od pory dnia, typu kierowcy, jego zdolności przewidywania zdarzeń i rzadszego wachlowania pedałami hamulca/gazu, ale suma sumarum zawsze jest tak, że kupujemy jednak "nowe auto" bo będzie paliło mniej niż poprzednie. Tak też było w moim przypadku przy przesiadce z MK2FL 1.6 benzyna 100KM hatchback na 1.6EcoBoost 182KM kombi. I odczuwam po kieszeni, że mimo posiadania prawie 2x więcej mocy i posiadania jednak "większego samochodu" to jednak spalam mniej. W szczególności na trasie. W mieście wyniki mam podobne, ale elastyczność, przyśpieszenie i komfort o wiele większy.
Po prostu w silnikach są pewne granice i uważam, że przesiadając się do konkurencji wcale nie jest jakieś oświecenie. Oni też mają swoje uturbione benzynki i też mają podobne spalania. Różnice w okolicach 0.5 litra na 100 w jedną albo w drugą stronę nie świadczą, że "ło panie, Fordy to palą dużo jak na takie silniki gdzie VW to palą mniej!".
Ja biorę kwestię, że mam o wiele więcej mocy z tej samej pojemności silnika (i tam miałem 1.6 i tu mam 1.6 i mimo turbo nie pali mi 3x więcej niż w zwykłym).
Więc jakiś postęp jest.
A że przy dystrybutorze jestem minimalnie rzadziej, no to osobna kwestia.
|