Temat: [Mondeo 2000-2007] Piszczenie koła podczas jazdy
View Single Post
Stary 28-02-2018, 16:57   #5
waldi79
ford::beginner

Imię: Waldek
Model: Mondeo mk 3
Silnik: 1.8 PB
Rocznik: 2006
Domyślnie Odp: Piszczenie koła podczas jazdy

Witam.
To masz kolego odpowiedz co Ci piszczy.Coś nie tak jest z hamulcem.Sprawdz jadąc na trasie.Po np..10 km czy 15 nie hamując,poczekając aż samochód się dotoczy,wrzuć awaryjne i dotknij jednej i drugiej tarczy lub śrub.Jak trze klocek o tarczę to musi być ciepła,gorąca bez hamowania.Jeśli dałeś nowe tarcze to zawsze powinno się dać nowe klocki,ponieważ odbijają wtedy od tarczy ładnie,równolegle.W jarzmie muszą chodzić lużno,czasami trzeba delikatnie pilnikiem przytrzeć te zaokrąglenia na klockach(troszkę,bo jak za dużo będą stukały przy hamowaniu-ale to widać czy klocek ma ciasno).Jeśli to wszystko jest ok to zostaje jeszcze ciężko chodzący zacisk.Pod osłonę gumową pasta do tłoczków przy dość sporo wysuniętym i na przemian wypychanie pedałem i wciskanie do końca np. trzonkiem młotka.I tak ze 20x.Jeśli zacisk chodzi lekko to wciśniesz tłoczek palcami.Może również być zapowietrzony układ,jak jest stary płyn hamulcowy i kilkukrotne nagłe hamowanie.No niestety musisz po kolei szukać,bo z trącym hamulcem to nie jazda.Można przegrzać nową tarczę.
Ja u siebie załatwiłem tak latem tylną piastę w trasie jak tarł klocek,przegrzałem i po dwóch dniach zaczęła szumieć.Kupno 2x skf-sporo kasy.
Pozdrawiam
waldi79 jest offline   Odpowiedź z Cytatem