View Single Post
Stary 28-02-2018, 21:16   #4682
kaan1
ford::expert

Imię: Andrzej
Model: MK5
Silnik: 180 KM
Rocznik: 2016
Domyślnie Odp: Mondeo 2015 vs konkurencyjne auta

@paoloWawa
A dlaczego tzw. eleastyczność silnika jest jednym z porównywanych parametrów w testach i dlaczego była tak ceniona w dieslach? I po co w takim razie benzyna turbo, skoro wystarczy zredukować do dwójki i wkręcić jak w Hondzie do 7 tyś obr/min? I po co 2 litrowy silnik o mocy 165 KM w lekkiej Maździe. 1.4 90 KM 16V zupełnie wystarcza do osiągnięcia 190 km/h i wyprzedzania z wykorzystaniem 2-ego i 3-ego biegu?

Podałem 4-ty bieg, bo na 6tym Mazda 165 KM już się nie rozpędza - 6-ty bieg służy do podtrzymywania prędkości przy jeździe po płaskim. A każda 1 sekunda mniej przy wyprzedzaniu (dla prędkości 60-100 km/h) to kwestia 22 m.

Oczywiście jeśli komuś nie przeszkadza na autostradzie redukcja do trójki, gdy TIR usunie się z lewego pasa i do tego ma mocne nerwy gdy mu kolumna aut siedzi na plecach - to pewnie elestyczność silnika nie ma większego znaczenia. Mnie natomiast w tej sytuacji denerwuje, że po wyprzedzeniu TIR i zjechaniu w lukę na prawym pasie, praktycznie się z niego nie wydostanę, chyba, że zacznę cały czas wahlować biegami. No chyba że będę utrzymywał silnik w zakresie 4-6 tyś obrotów ale niech mi nikt wtedy nie mówi że będzie on palił tyle samo co diesel mający 2000 obr/min i jadący na 6-tym biegu 130 km/h. Gdyż podwojenie obrotów przy przeciętnym obciążeniu silnika skutkuje w uproszczeniu podwojeniem spalania. Po prostu w tym samym czasie dwa razy częściej wtryskiwane jest paliwo - a tym samy auto jadące z tą samą prędkością a mające dwa razy wyższe obroty silnika pali minimum dwa razy więcej. Dlatego powstają skrzynie 6,7mio a nawet 9-cio biegowe aby móc utrzymywac względnie wysoką prędkość przy możliwie niskich obrotach i ograniczać spalanie. Tyle że do tego potrzeba Nm.

A tak w ogóle to 230 Nm i ten wykres jest dla wersji 2.5 litra 192 KM a nie 2.0 165 KM. No i ten 2.5 litra na pewno nie pali tyle co diesel

Ale te silniki benzynowe Mazdy są fajne - tyle że to inny styl i nie ma co porównywac z dieslem czy turbo

Ostatnio edytowane przez kaan1 ; 28-02-2018 o 21:48
kaan1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem