Temat: [Fusion - Mondeo USA] USA a EU porównania wątek zbiorczy
View Single Post
Stary 28-02-2018, 21:26   #448
mik99
ford::advanced

Model: Focus MKII
Silnik: 2.0 Tdci
Rocznik: 2005
Domyślnie Odp: Fusion USA a Mondeo porównania watek zbiorczy

Cytat:
Napisał ozarkos Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Panowie, mam pytanie odnośnie czujników. Otóż po zakupie Fusiona 2.0 240KM Titanium (jeszcze płynie) i po rozkodowaniu VIN w wyposażeniu mam:
-urządzenie z czujnikiem w przednim zderzaku
-układ zapobiegania kolizjom
-adaptacyjny układ kontroli prędkości
Pytanie jest takie gdzie znajdują się te czujniki? Auto jest bez zderzaka przedniego, a chciałbym zacząć szukać części i nie wiem jaki zderzak kupić. Auto nie ma Park Asist
1. zapewne chodzi o przedni parktronik to jeśli nie ma park assist to powinieneś mieć 4 czujniki w zderzaku, PA ma 6,
2. tutaj Ci nie podpowiem chociaż i moje auto to ma i być może jest to jakoś zintegrowane z ACC,
3. ACC jest ulokowany w dolnej kratce na wysokości lampy kierowcy.

Wiązka od wspomagania parkowania przymocowana jest do zderzaka i łączy się gdzieś z kostkami pod lampą od strony kierowcy. Podejrzewam, że reszta systemów jest również tam ulokowana. Pod prawą lampą jak pamiętam znajduje się tylko połączenie sterowania żaluzjami w grillu. Na foto zaznaczyłem Ci miejsce gdzie to wszystko jest już po złożeniu.

Swoją drogą myślałem, że jak auto ma czujniki parkowania z przodu (Fusion) to był tam Park Assist. Nawet sam katalog producenta mówi Active park assist with Forward Sensing System czyli wygląda to jakby to była całość. Do mnie też płynie druga już Fuzja również Titan 2016 i ten ma czujniki z przodu i PA. Spójrz na to Adaptive cruise control and collision warningwith brake support więc to może potwierdzać że czujnik ostrzegania przed kolizją jest zintegrowany z ACC. Mój obecny Fusion ma również ACC oraz czujniki z przodu 6 sztuk na foto i ma PA daltego dziwi mnie to, że Twoje auto tego nie ma, albo ja o czymś nie wiem.

Odnośnie PA Fusion parkuje tylko na prawą stronę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. w sieci widzę że MK5 parkuje zarówno równolegle jak i prostopadle. Czy da się zmusić Fusiona z Sync2 by parkował na pełną skalę jak MK5?.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg Schowek01.jpg (54.2 KB, 100 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg Schowek02.jpg (58.7 KB, 89 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg 20180214_124219.jpg (69.9 KB, 68 wyświetleń)

Ostatnio edytowane przez mik99 ; 01-03-2018 o 09:24
mik99 jest offline   Odpowiedź z Cytatem