Temat: [Galaxy 2006-2015] Regeneracja pompy i wtryskiwaczy
View Single Post
Stary 02-03-2018, 00:13   #1
Erpolis
ford::beginner

Model: c-max
Silnik: 1,6
Rocznik: 2011
Domyślnie Regeneracja pompy i wtryskiwaczy

Witam

Mam pytanie odnośnie regeneracji pompy wysokiego ciśnienia a mianowicie:

Przy wymianie filtra paliwa zauważyłem opiłki i wiura aluminium więc pierwsze co to problem z pompa. Na początku konsternacja bo mechanik powiedział że trzeba wymieniać pompę wtryski i czyścić układ czyli jakieś 10 000 zł

Postanowiłem poszukać alternatywy okazało się że można pompę regenerować.
Gadałem z gościem z serwisu Bosch który to robi cena spadła do 5000 - 6000 zl o ile nie trzeba będzie wymieniać wtrysków bo nie można regenerować.

Z czystej ciekawości zadzwoniłem do serwisu forda ile u nich cała naprawa by kosztowała i tu zaskoczenie bo cena regeneracji pompy i czyszczenia układu to ok 1900 ale okazało się że można regenerować też wtryski (simens piezo) jeżeli będzie taka konieczność.

Pan w serwisie powiedział mi ciekawą informację że w tych silnikach 2.0 TDCi to normalne że pojawiają się opiłki o ile jest ich kilka naście a nie przykrywają całego dna filtra.

Znajomy mechanik twierdzi że nigdy się z czymś takim nie spotkał żeby były opiłki od taka norma a i w innych punktach czy to Bosch czy inne nikt o czymś takim nie wspomniał zawsze to był problem z pompa.

Pytanie czy ktoś z was ma doświadczenie w tym temacie nie chce wywalać kasy na regenerację i czyszczenie jeżeli to normalne ale też nie chce aby załatwić wtryskiwacze.

Na zdjęciu widać bąbelki wody ale też opiłki i wiura
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ford Galaxy 2.0 TDCi 2008
Erpolis jest offline   Odpowiedź z Cytatem