View Single Post
Stary 03-03-2018, 16:51   #199
hak64
ford::advanced

Imię: Henryk
Model: inny
Silnik: 3,6
Rocznik: 61
Domyślnie Odp: Kodeks Drogowy... pytania i odpowiedzi

Cytat:
Napisał Triam Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Cytat:
Napisał klocolus
Pierwsza sytuacja: rowerzysta przejeżdża sobie w taki sposób między wolno toczącymi się autami i dochodzi do kolizji bo auto zaczęło przyspieszać za poprzedzającym pojazdem
Jak tylko napisałeś post, to rozmyślałem na ten temat dłłuuugooo... i nadal nie do końca jestem przekonany do swojego twierdzenia: Rower to też pojazd jak samochód. Jeżeli najedziesz na tył innego auta, to wina jest po twojej stronie. Z drugiej strony rowerzysta powinien sygnalizować zamiar... no właśnie czego? Pasa ruchu nie zmienia, kierunku jazdy też nie do końca. P.R.D. zawiera Art. 3. ust. 1. która dotyczy się jednakowo rowerzysty jak i kierującego samochodem. Sytuacja zalatuje mi możliwością uznania współwiny oby uczestników ruchu.
Przepisy, przepisami, a żyć trzeba. Funkcjonuje jeszcze pojęcie "zmiana toru jazdy", bo istotnie wykonując jakiś manewr w obrębie pasa ruchu można komuś zajechać drogę, przeciąć jego tor jazdy, zmuszając do hamowania, czy wykonania innego manewru obronnego. W takich sytuacjach niezmiernie ważne są zeznania świadków, a o winie zwykle decyduje fakt, czy uczestnik zdarzenia miał, czy też nie miał możliwości uniknięcia wypadku.