Przejechałem moim 1.5 EB dopiero 13 kkm, a więc niezbyt wiele, ale otóż zauważyłem, że jest to silnik i bardzo ekonomiczny i bardzo nieekonomiczny, a to zależy od stylu jazdy. Testowałem styl starodziadkowy przez jeden pełny zbiornik paliwa - spalanie 4,9 l/100 km (nigdy więcej
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.). Spokojny styl jazdy to licznikowe 7,1 l/100 km (faktyczne 7,8l), szybki 8.5-9.5l/100 km i bardzo szybki 10.5-11.5l/100 km. Tak więc kwestia stylu jazdy, a przede wszystkim wyczucia gazu, bo tu tkwi tajemnica (widać po chwilowym spalaniu)..Ty decydujesz jak jeździsz i ile ten samochód ma palić.
Ps. po zmianie oprogramowania ze 150 KM na 182 KM spalanie nieco wzrosło, ale tylko dlatego, że częściej korzystałem z wyższych obrotów. Po chipie w TuneForce spalanie spadło przy ostrej jeździe o ponad 1l/100 km (droga powrotna około 650 km), a więc test dość miarodajny - wydaje mi się, że robotę zrobił moment obrotowy - wyższy i w szerszym zakresie obrotów - nie to co seria, która przy 5 tys. obrotów miała o ponad 80 NM mniej