Odp: Zbyt niska temperatura silnika w TDCI
Miałem tak samo gdy jechałem 100 km/h przez kilka km to temperatura oscylowała około środka skali czyli prawie tak jak powinno być wystarczyło zwolnić i wraz ze spadkiem obrotów spadała temperatura i tak w kółko w mieście też a chociaż bym jezdzil cały dzień nie było opcji żeby złapał 90 stopni przy czym palił jak smok na tracie 9-9,5 przy 90 km/h a w miescie to i 13 l komp potrafił wyświetlić. Pomogła wymiana małego termostatu ale zmieniłem na oryginał co prawda używkę ale orginalna. Jego sprawność nożna sprawdzi zaciskając np jakimś zaciskiem wąż idacy od małego termostatu do chłodnicy i tak nagrzać silnik i zobaczyć czy wskazówka stoi w miejscu teraz po 7 góra 8 km spokojnej jazdy po mieście łapie 90 st i choćby nie wiem co wskazówka nawet nie drgnie czy jadę czy stoje stoi równo w pionie i spalanie bardzo się zmieniło trasa 6przy 120 km/h miasto bez zamulania 7 tak więc można sprawdzi sprawność malego termostatu bez konieczności wymiany i ponoszeniu zbędnych kosztów wystarczy zacisnąć waz
|