Cytat:
|
Leje go od prawie 100tys km. I leje dlatego bo wcześniej taki byl lany jak auto posiadal Niemiec. Przy okazji ten olej spełnia wyższe normy niz zaleca ford.
|
Jaką wyższą normę spełnia 5W40 jeśli nie spełnia tej naważniejszej normy-klasy lepkościowej. To że silnik jeździ to jedno, a drugie, że na tym oleju nie powinno się eksploatować. Jeździł też mój stary samochód na oleju motocyklowym do silników 4T
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. i do dziś jeździ.
Zmień sobie na tego taniego Motula Specyfic 913D 5W30 , żaden to ajwaj olej, ale już przyzwoita półka olejowa za uczciwą kasę, bo te castrole 5W40 to chyba też pod 150 zł kosztują.
Miałem fazę, że też z maniakalnym uporem chciałem jeździć na 5W40, bo jak to
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Długa wyprawa na gorące południe Europy potwierdziła, że 5W30 to właściwa lepkość do silników Forda i chyba nie przez przypadek dobrana w przeciwieństwie do innych rozwiązań w Fordach
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..
Warto jednak te oleje dzisiejsze zmieniać w turbodiesla jak dawniej w dieslach
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. czyli co 10-12 tys km.