Temat: [Mondeo 2014- ] Modyfikacja fabrycznego audio
View Single Post
Stary 06-03-2018, 19:34   #163
andrzej_wa
ford::beginner

Imię: Andrzej
Model: mondeo vignale
Silnik: 2.0 PS AWD
Rocznik: 2018
Domyślnie Odp: Modyfikacja fabrycznego audio

Witam trochę zagoniony byłem.

Totek2 - Vignale już ma hatchback'a, chyba od roku, inaczej brałbym kombi.
Vignale obecnie pozbyło się otoczki posprzedażnej i stało się po prostu wersją wyposażenia.

Pomiary spróbuję opublikować w przyszłym tygodniu.
Z kolegą Leszczem doszliśmy do wniosku , że majstrowanie przy konfiguracji filtrów sprzętowych ma niewielki wpływ na pasmo przenoszenia (przy wymienionym tylko głośniku na podszybiu). Jednak subiektywne odczucia odsłuchowe to już inna rzecz. Przy 7 zdecydowanie poszerzeniu uległa scena, dźwięk wydawał się bardziej klarowny. Próbowaliśmy jeszcze zmieniać sposób sterowania centralnym ale niewiele to dało.
Myślę, że: powinno się wymienić co najmniej podszybie i komplety w przednich drzwiach. Wtedy można robić pomiary i kombinować z ustawieniami. Głośnik na podszybiu ma standardowo 6 Ohm wstawiony 4 ohmowy JBL wyraźnie dominuje w scenie poprawiając brzmienie środka i wysokich, kosztem niestety jej zawężenia. Ustawienia środka odsłuchu pomiędzy oparciami przednich siedzeń poprawia sytuację.

P.S.
W mk5 pozbyto się wejścia liniowego (wielka szkoda) więc generator musiałem podłączyć przy pomocy tansmitera FM. Próby podłączenia przez transmiter bluetooth spełzły na niczym jest on niewidziany przez SYNC, który chce gadać tylko ze smartfonami. Mnie przynajmniej nie udało się go zmusić do gadania z transmiterem bluetooth. Smartfona też nie potrafiłem zmusić do pełnienia roli pomostu bluetooth generator do bluetooth SYNC.

P.S.S.
Kontrolnie zrobiłem pomiary dla VOLVO XC60 Z 2010, które ma wejście liniowe. Jakościowo wyniki niewiele się różnią za wyjątkiem ogromnego rezonansu przy 50 Hz . Dla tej częstotliwości wystąpił też karykaturalny wzrost ilości harmonicznych. Widać VOLVO tak ma, mk5 nie wykazywał widocznych rezonansów ani tworzenia się fali stojącej.
Widać transmiter i radio FM jest tolerancyjne dla czystej sinusoidy o zmiennej częstotliwości.

P.S.S.S.
Dzięki koledze za dodatkowe funkcje - działają :-)

Ostatnio edytowane przez andrzej_wa ; 06-03-2018 o 20:17
andrzej_wa jest offline   Odpowiedź z Cytatem