View Single Post
Stary 07-03-2018, 23:21   #1
maciej1989
ford::beginner

Model: Focus mk3
Silnik: 1,6 TDCI
Rocznik: 2014
Domyślnie Szarpie przy ruszaniu i zmianie na 2 bieg , drgania silnika

Witam , temat dotyczy foki 2014 rok 1.6 tdci 150 tys .przebieg .
Problem dotyczy :
Podczas ruszania przy puszczaniu sprzegla tak w połowie wysprzeglania auto szarpie , oraz po zmianie na 2 bieg po puszczeniu sprzegla tez szarpnie . Problem nie wystepuje na zimnym silniku gdy obroty auta sa chwilowo wyższe .
- Słychać delikatne pukanie od spodu auta które słychać tez delikatnie w kabinie .
- Problem na 3 4 i 5 biegu Nie wystepuje
-autem da rade plynnie jechać ale trzeba sie naprawde skupic przy zmianie biegów i troche wczesniej wydaje mk sie dodawac gazu .

----------Dodatkowym problemem ktory moze byc powiazany z powyższym jest to ze auto po pozadnym rozgrzaniu bardzo drga , nic nie klekocze ale jak sie pozadnie nagrzeje to w rytm obrotow silnika bardzo czuc drgania na biegu jałowy ktore sa mocniej odczuwalne na kierownicy i pedalach i fotelu .

Dodam ze jest to moj 2 taki sam focus z tym samym silnikiem i dla mnie cos jest nie tak . Auto ma jakby muła , inaczej slychac silnik przy przyspieszeniu , dziwna sprawa .
Na poniedziałek jestem umowiony na wymiane kompletu sprzegla z kolem dwumasowym , ale nie wiem czy nie pospieszylem sie sam z diagnozą i czy nie sprawdzic najpierw poduch i pracy wtryskow. Doradzcie co zrobić . Nie chce sie naciagac na kase pochopnie
W zalaczniku wrzuciłem nagrany dzwiek na biegu jałowym , troche slychac to klekotanie .
maciej1989 jest offline   Odpowiedź z Cytatem