View Single Post
Stary 08-03-2018, 10:25   #4793
Plandek

Domyślnie Odp: Mondeo 2015 vs konkurencyjne auta

Cześć wszystkim,

Przymierzam się do zakupu nowego auta i stoję przed dylematem SuperB vs Mondeo.
Wybór zawęził się do tych 2 modeli z kilku powodów:
- benzyna ok. 200KM
- automat
- liftback
- cena ok. 100-110k netto
- nie-golas Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Wczoraj miałem jazdę próbną Mondeo Vignale 2.0EB 203KM
Przejażdżka za krótka, by przekonać się na 100%, stąd moje rozterki.
Śledzę forum już od dłuższego czasu, czytam wszystkie wątki dot. 2.0 EB, lecz jako że obecnie użytkuję Octavię 1.8 TSI, to naturalnie biorę też pod uwagę Superba.

W Mondeo Vignale baaardzo cicho, fotele miękkie, wygodne, ale nie zapadające się, nie odczułem, że siedzisko za krótkie, ale to równie dobrze może być kwestia tego, że zbyt krótko w nim siedziałem. Ogólnie auto bardzo mi się podoba, komfort w porównaniu z obecną Octavią II fl, to jak dzień do nocy, rozczarowała jedynie dynamika, bo wyraźnie czuć, że Octavia którą mam (1.8, 160KM) przyspiesza zdecydowanie szybciej.

Tu rodzi się pierwsze pytanie do użytkowników 2.0EB, którzy "przesiedli się" z 203KM na 240KM. Czy poprawa w odczuciu mocy jest mocno zauważalna? Nie chodzi o start ze świateł, a bardziej o wyprzedzanie kolumny Tirów w zakresie 80-120km/h. Nie mam zapędów rajdowych, ale lubię zapas mocy pod pedałem gazu i bezstresowe wyprzedzanie.

"Na papierze" Mondeo EB 240KM ma tyle do setki, co moja Octavia i w zasadzie mi to w zupełności wystarczy, natomiast nigdzie w necie nie mogę znaleźć pomiarów typu 80-120km/h dla obu silników (choć zakładam, że mondziak 240KM nie będzie słabszy w tym zakresie).

Pytanie poboczne, to skóry w Vignale (nie miałem w planach skórzanych foteli, ale te z Vignale bardzo mi się podobają, a różnica w cenie Vignale - Titanium_bez_skór jest naprawdę niewielka)
- Jak owe skóry, bądź "skóry", sprawdzają się latem, bez wentylowanych foteli? Zima to nie problem, bo stołki są grzane, natomiast latem nie będzie sauny pod tyłkiem i za plecami?

Wracając do wątku głównego, to SuperB jakiego biorę pod uwagę, to 2.0 TSi 220KM z dsg...
- Ilość miejsca w środku, schowków, haczyków - bez porównania na korzyść Skody
- Osiągi i spalanie w SuperB 220KM lepsze "na papierze" niż w MDO 240KM (Superbem jeździłem tylko z silnikiem 2.0 280KM 4x4 więc nie mam bezpośredniego porównania).
- W Skodzie głośniej
- Fotele w Skodzie wygodne, ale zdecydowanie twardsze niż w MDO.

Cenowo wychodzą podobnie, wizualnie wiadomo, kwestia gustu, ale oba mi się podobają, choć Mondeo bardziej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Auto raczej na 7+ lat, więc utrata wartości aż tak mnie nie martwi.

Gdyby nie to, że moja Octavia pochłania olej w ilościach hurtowych i miała problem z łańcuchem rozrządu, to pewnie dylematu by nie było i SuperB byłby naturalnym kolejnym krokiem, a tak to jestem trochę "obrażony" ;-) na tę markę i szukam sensownej alternatywy w rozsądnych pieniądzach.
Obawiam się też jak będzie sprawować się DSG przy przebiegach >120kkm.
  Odpowiedź z Cytatem