Temat: [Mondeo 2007-2014] Nie odpala, nie kręci rozrusznik.
View Single Post
Stary 08-03-2018, 23:21   #34
LeonnMondeo
ford::beginner

Imię: Leonn
Model: MONDEO
Silnik: 2.0 I
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: 2.0 Duratec - Rozrusznik nie kręci - Brak reakcji na START

Zabardzo nie widzę zainteresowania moim tematem a auto ciągle unieruchomione - nawet do mechanika nie ma jak dojechać bo nie odpala już w ogóle - nie powiem mam problem ale chyba po części moja wina ale może mam rozwiązanie.....

Gdy rozkręciłem rozrusznik nie wymieniałem szczotek a pamiętam że przewód do cewki był utleniony (końcówka czysta) szczotek było jeszcze 2/3 długości to postanowiłem nie wymieniać. Komutator był czarny ale pomyślałem że to węgiel ze szczotek to nie będe czyścił (papierem 2000) bo węgiel przewodzi prąd i daje poślizg że szczotki tak się nie wycierają. Resztę wyczyściłem nasmarowałem i skręciłem. Możliwe że skręciłem a powinienem jednak te szczotki wymienić może nie przewodzą lub może przewód do cewki nie łączy.

Ale odpowiedzcie mi na pytanie czy dobrze myślałem.... (spowodowało to że przykręciłem taki rozrusznik) - zregenerowany rozrusznik po wymianie cewki działający na "sucho" podłączony kablami rozruchowymi do Aku działał. Ale... czy nie jest tak że jak by przekaźnik dawał prąd na rozrusznik prawidłowo to ZAWSZE sprawna cewka wyrzuciła by bendix ale nie zakręciła by rozrusznikiem (słychać by było cykanie cewki wiec wtedy szczotki ewidentnie do wymiany).... czy jest druga opcja że jeżeli nie łączą/nie działają szczotki to nie załączy też cewki?

Ja nie wymieniałem szczotek bo pomyślałem że są sprawne bo jeżeli były by nie sprawne to i tak słyszał bym wyrzut chociażby bendixu a u mnie nie wyrzuca bendixu to to nie szczotki są uszkodzone tak pomyślałem. Byłem w przekonaniu że najpierw prąd dochodzi z przekaźnika do cewki a dopiero po załączeniu cewką dwóch grubych pinów na cewce prąd idzie dalej na szczotki i kręci rozrusznikiem.

Powiedzcie jak jest prawidłowo czy przy uszkodzonych szczotkach zawsze wyrzuci bendix czy nie wyrzuci go w ogóle?

Dwa screeny z Forscana. Zastanawia mnie informacja o przekaźniku zapłonu podczas odpalania... spójrzcie.. tak jak by działał odwrotnie... OFF przy próbie odpalenia i ON czyli załączony w spoczynku

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
LeonnMondeo jest offline   Odpowiedź z Cytatem