View Single Post
Stary 09-03-2018, 15:50   #68
wkg
ford::average

Model: Mondeo mk V Titanium, było Mondeo mk IV
Silnik: TDCi 2.0 150, było 140@180
Rocznik: 2018, było 2009
Domyślnie Odp: Który olej "ze stajni" Motul będzie lepszy

Jedno jest pewne - nigdy juz nie zaleję Castrola.
Mam porównanie - kupilismy z siostra dwa takie same auta - Nissan Almera w tym samym roku - 1999. Jeżdziłem na Castrolu - nigdy na Magnatecu bo to juz najgorszy syf ale "syntetycznych" - najdroższych jakie mogłem znaleźć dla mojego autka - pierwszego w życiu kupionego jako nowy. Siostra na Mobil 1.
Po jakis 200 000 km w obu autach zdjęliśmy pokrywę zaworów żeby zmienić uszczelke. U siostry - czyściutko, wszystko srebrne, jak nowe. U mnie - pokryte brunatnym, rdzawym nalotem. Powiedziałem o tym mojemu mechanikowi a on w śmiech "przecież wiadomo, że tego gó..na lać nie wolno, Toyota kiedys podpisała umowe i płakała latami ... naoglądał się Pan reklam to teraz jest jak jest"
Może teraz cos się zmieniło ale raz już sie oszukałem i więcej nie zaufam tej marce.

A wracając do tematu - od 3 samochodów (Ford TDCI, Mazda CX-7 Diesel, Ford TDCI ) i 600 0000 km leję Motula Specific Ford (913) i wszystko jest super. Nie zdejmowałem pokrywy rozrządu bo nie było to potrzebne ale w żadnym z tych aut nie dolałem przez ten czas nigdy ani grama między wymianami.

Ostatnio edytowane przez wkg ; 09-03-2018 o 15:53
wkg jest offline   Odpowiedź z Cytatem