Temat: [Mondeo 2007-2014] Nie odpala, nie kręci rozrusznik.
View Single Post
Stary 09-03-2018, 22:31   #37
LeonnMondeo
ford::beginner

Imię: Leonn
Model: MONDEO
Silnik: 2.0 I
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: 2.0 Duratec - Rozrusznik nie kręci - Brak reakcji na START

Dziwne rzeczy sie dzieją..... Akumulator mam nowy (WESTA - FORSE żółty 60Ah 600A)... wczoraj pojawił mi się monit AKUMULATOR ROZŁADOWANY... chociaż miernik pokazuje 12.6V a na teście zegarów pokazuje wartość 11.4V więc podłączyłem pod ładowarkę impulsową... tak jak sądziłem po 2 godzinach już zapaliła się zielona lampka czyli AKU dołądowany a na blacie cały czas o rozładowaniu AKU.... więc zostawiłem dalej włączony prostownik i wieczorem znów monit o rozładowanym AKU ale o dziwo samochód odpalił od pierwszego razu... (a próbowałem przez ostatnie 5 dni bez skutku) po odpaleniu i zgaszeniu monit o rozładowanym AKU się już nie pojawia. Zastanawiające bo nigdy wcześniej nic takiego się nie pojawiało. Ktoś kiedyś mi powiedział "10 lat u FORDA i zaczną się problemy z elektryką... chyba miał racje"

Gdzieś wyczytałem że możliwe że główny przewód prądowy na rozruszniku może mieć spadek napięcia na bezpieczniku bodajże 140A (nierozbieralnym) na kablu i też może to zakłucać pracę rozrusznika.

Co mogę jeszcze pomierzyć i posprawdzać jak już będę miał rozrusznik na stole i dostęp do pozostałych rzeczy auta na podnośniku przy odłączonym akumulatorze
LeonnMondeo jest offline   Odpowiedź z Cytatem