Temat: [S-MAX 2006-2015] Komunikat: "akumulator rozładowany"
View Single Post
Stary 10-03-2018, 01:40   #208
xelus
ford::average

Model: S-Max
Silnik: 2.5T
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: Komunikat: "akumulator rozładowany"

Też miałem ten komunikat, stary akumulator padł i wstawiłem nową Vartę. Po kilku miesiącach robiłem coś w aucie i właściwie po krótkim postoju z otwartymi drzwiami (włączone wewn. ośw) pojawił się komunikat akumulator rozładowany.

W międzyczasie zauważyłem, że w czasie jazdy na Conversie napięcie ładowania utrzymuje się na poziomie 13,7V - czasem po odpaleniu na kilka minut wskakuje na poziom 14,2-14,3V. Załączanie szyb grzanych, wentylatora itp. nie zmniejsza tej wartości, dalej jest 13,7 - więc alternator daje radę i komputer zdecydował, że tyle chce.

Zrobiłem dwie rzeczy:
- dodałem moduł haka i wgrywałem konfigurację elmconfigem
- zrobiłem reset czujnika BMS (mimo że go nie mam). Nic nie migało, kierunki po prostu się włączyły.

I teraz albo to kwestia zimy (im niższa temperatura tym wyższe napięcie ładowania) albo jedna z tych rzeczy sprawiła, że napięcie ładowania jest teraz cały czas na poziomie 14,4V. Nawet jak przejadę trasę 300km.

Jest to taka moja hipoteza, która wymaga jeszcze letniej weryfikacji Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
xelus jest offline   Odpowiedź z Cytatem