Cytat:
Witam - przychodzę z dość nietypowym pytankiem. Chodzi o to, że u mnie przy silniku znajdują się 2 zaworki N75 - brązowe. Wiem na pewno, że jeden jest od turbiny i są to zaworki podciśnieniowe, ale do czego jest ten drugi? Gdzieś tu po forum krążyłem i niektórzy pisali, że jest on od EGR, ale EGR jest sterowany elektronicznie i żaden wężyk do niego nie dochodzi. Wiem, bo dopiero co czyściłem EGR Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
W przyszłym tygodniu zabieram się za małą akcję serwisową i mam zamiar między innymi wyczyścić filterki w tych zaworkach, ale nie wiem do czego ten jeden jest. Będę wdzięczny!
|
WItam kolego.
masz z prawej dwa zawory podcisnienia. nie zadne N75 takie to w vagu. pierwszy liczac od strony zderzaka to zawor podcisnianiea do klapy gaszacej w kolektroze dolotowy a rugi do turbosprezarki. nie zadne EGR jak niekjeden bzudy pisze, masz racje EGR jest sterowany elektoronicznie i niema zandych wezykow podcisnienia. one siel ubia psuc, wydaja charakterysytyczne 'pierdzenie' po wylacznieu silnika ,upuszcaja podcisnienie zadna naprawa tylko wymiana, ja wymineilem jeden zaworek dwa razy pierwszy to byl pierburg zamineik oryginalu i skonczylo sie na wymianie drugi raz na oryginalny forda, ktory tez jest pierburga. chodzi bardzoiej o to czy ten zaworek jest jakism dlugoletnim lezakiem na magazynie tam w srodku jest membranka ktra msi pracowac i naczej sie po dlugim lezeniu psuje