View Single Post
Stary 10-03-2018, 10:23   #70
kaan1
ford::expert

Imię: Andrzej
Model: MK5
Silnik: 180 KM
Rocznik: 2016
Domyślnie Odp: Diesel premium. Czy jest sens dopłacać?

Ja mam odczucie że samochód jedzie na dieslu premium tak jak na zwykłym dieslu za granicą. Stąd moja obawa że zwykły diesel jednak może być, nazwijmy to, w marginalnym zakresie parametrów specyfikacji. Co absolutnie nie dyskwalifikuje zwykłego diesla jako paliwa, tyle ze uzasadnia dodatkowy wydatek na paliwo premium jeśli ono trzyma się środka specyfikacji. Tutaj jest artykuł, który tłumaczy że dla silnika optymalna jest LC zbliżona do pewnej wartość średniej (50). Zbyt duża liczba lub zbyt mała nie są korzystne powodując albo zwiększone zużycie paliwa albo twardszą kulturę pracy silnika.

https://www.motofakty.pl/artykul/liczba-cetanowa.html

Tym samym nie należy zakładać że lepszy diesel to taki który ma wysoką kulturę pracy i mało pali - gdyż jest kompromis między tymi dwoma parametrami. Dlatego zwykły diesel może w praktyce i specyfikacji nie różnić się od tego premium. Istotne jest że kupując premium powinno sie otrzymać paliwo o lepiej kontrolowanej charakterystyce w okolicach optymalnej wartości LC. To może tłumaczyć dlaczezgo zachowanie naszych paliw premium nie odbiega od zwykłego diesla na zachodzie - gdzie procesy zapewnienia jakości mogą być juz na wyższym poziomie dla zwykłego diesla. Tym sobie również tłumaczę obserwację, mniejszej oferty paliw diesel premium na zachodzie- klient egzekwuje lepszą kontrolę jakości paliwa (stabilniejsze parametry) już w standardzie.

A olej opałowy ma LC=20. Co ujdzie w odprężonym silniku ciężarówki, ale rozwali wysilonego diesla w osobówce. Tyle że w ciężarówce to nawet nie trzeba płacić za olej opałowy. Lepiej brać za darmo olej ze smażalni frytek. Znałem nawet człowieka, który przez kilka lat skutecznie eksploatował mulutką Charadę na tym wynalazku, ciągnąc za soba nieustanną woń fast food'u. W mojej opini był to najekonomiczniejszy silnik spaliowy świata. Nie dość że paliwo za darmo to jeszcze spalanie nie wychodziło ponad 4 l /100 km.

Ostatnio edytowane przez kaan1 ; 10-03-2018 o 10:32
kaan1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem