Temat: [Mondeo 2014- ] Modyfikacje, konfiguracje co można ?
View Single Post
Stary 10-03-2018, 11:45   #3334
kaan1
ford::expert

Imię: Andrzej
Model: MK5
Silnik: 180 KM
Rocznik: 2016
Domyślnie Odp: Modyfikacje, konfiguracje co można ?

Cytat:
Napisał oslowek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
kaan1 - po co ta złośliwość?
Akurat podświetlenie przestrzeni przy drzwiach jest praktycznym rozwiązaniem, które ogranicza ryzyko wdepnięcia w niespodziankę czy błoto. A i wiesz, że mk5 ma komunikat przy wysiadaniu: "Hamulec postojowy niezaciągnięty. Zaciągnij hamulec postojowy". Ale uzależniać jedno od drugiego, to już zbyteczna kreatywność producenta i niespecjalnie praktyczna czy intuicyjna. Ale skoro już wiem, to muszę tylko zmienić przyzwyczajenia, bo zwłaszcza przy mrozach nie korzystałem zazwyczaj z ręcznego elektrycznego.
To nie złośliwość i tym bardziej nie wycelowana w Ciebie - to właśnie taki przycinek do nadmiernej gorliwości inzynierów i pogoni za bajerami, których efekt (jak własnie wyszło w tej dyskusji) jest zupełnie odwrotny od zamierzonego. Zamiast mile zaskakiwać kierowcę, rodzą u niego codzienne obawy, że znowu coś jest nie tak (czytaj: inaczej jak do tej pory) w myśl zasady że "lepsze jest wrogiem wystarczająco dobrego".

Brak zaciągnięcia hamulca ręcznego nie uzasadnia potencjalnej kary polegającej na wdepnięciu w błoto. Z drugiej strony nie obawiałbym sie we współczesnych autach o zaciąganie ręcznego na mrozie. Tutaj nie ma linki w pancerzu która zamarznie. To ma pracować cały czas - jesteś pewień że auto samo nie zaciąga ręcznego po jego opuszczeniu i zamknięciu? Ja już parę razy zauważyłem, że hamulec był zaciągnięty i daję sobie rękę uciąć że go nie uruchamiałem. On i tak pracuje cały czas - funkcja auto hold. Podobnie jak ruszam to się nawet nie zastanawiam, czasami piknie że automatycznie zwolniono hamulec ręczny a czasami nie.

Ostatnio edytowane przez kaan1 ; 10-03-2018 o 11:53
kaan1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem