Programowanie wtryskiwaczy 1.6tdci 109km jaka prawidłowa kolejność?
Witam! W moim Focusie mk2 z silnikiem 1.6tdci 109km, poprzedni właściciele wymieniali po stłuczce komputer silnika i przy tym zaprogramowali tylko PATS aby odpalał, reszta nie była ruszana inny numer VIN, niedziałający tempomat itd. Kody wtrysków również kompletnie nie pasowały z tymi zamontowanymi fizycznie w silniku. Zabrałem się kodowaniem ich na nowo Forscanem, Schemat w programie podpowiadał, że wtryski liczy się w kolejności od strony skrzyni biegów, a w gdy wertowałem internet znalazłem sprzeczne informacje, że liczy się od strony rozrządu w fordzie. Wpisałem, więc kody sprzecznie z informacją z programu wpisując w pozycje nr 1 wtryskiwacz najbliżej rozrządu a w nr 4 najbliżej skrzyni biegów. Nowe kodowanie przyjęte, silnik zacząć chodzić trochę ciszej i miękciej, ale wciąż się zastanawiam czy na pewno zrobiłem to prawidłowo. Czy ktoś może to potwierdzić, bądź może sprawdzić w swoim 1.6tdci z poprawnie wkodowanymi wtryskami czy te dane są poprawne z schematem w programie czy jednak odwrotnie?
Dziękuje bardzo i pozdrawiam!
|