Cytat:
|
tylko za oceanu piszą ze maja 250KM a u nas 240KM więc w czym różnica chyba przelicznik
|
To jest jeszcze inna kwestia, niezwiązana z normami według których podaje się liczbę oktanową paliwa.
Z jednej strony, u nich stosuje się nieco inną jednostkę mocy, HP (Horsepower) czy tam BHP (Brake Horsepower), nie pamiętam dokładnie. Tak czy owak, 1 koń mechaniczny to 0,9863 HP/BHP. Innymi słowy, np. moje Mondeo ma 125 KM, ale 123 BHP.
Faktem jest natomiast, że dla Fusiona podaje się nieco wyższe parametry 2.0 EB: 240 BHP (czyli 243 KM) i 366 Nm, podczas gdy Mondeo ma według danych 240 KM i 345 Nm. Nie jest to więc "po prostu" kwestia przelicznika. Albo 2.0 EB na rynek amerykański ma ciut podwyższone parametry, albo podają bzdury w katalogach.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Tak mi się przynajmniej wydaje, mogę się mylić.
Ciekawostka jest taka, że według informacji które znalazłem (
https://media.ford.com/content/dam/f...pecs-FINAL.pdf) Fusion powinien śmigać na amerykańskim paliwie 87, czyli pewnie czymś w rodzaju europejskiego 91 - o ile je jeszcze gdzieś sprzedają. Tym niemniej, nasza "95ka" powinna być w porządku.