Cytat:
|
Pytanie mam tylko do Was, czy warto podnosić wartość auta, bo tak zrobiłem oraz czy lepsze rozwiązanie ewentualnej szkody przez serwis czy kosztorysem? W pakiecie Premium mam serwis i bez udziału własnego.
|
Z ciekawości zrobiłem kalkulacje w AXA; wybór kosztorysu jest równoznaczny z zastosowaniem zamienników przy ew naprawie. Jak znam życie, najtańszych na rynku...
Wariant kosztorysowy likwidacji szkody jest najczęściej wykorzystywany przez ubezpieczyciela do rażącego zaniżenia odszkodowania poprzez zastosowanie dużo tańszych zamienników części i zaniżonych stawek roboczogodziny. Jest praktycznie niemożliwym aby w wariancie kosztorysowym uzyskać kwotę odszkodowania równą rynkowej wartości szkody bez sporu sądowego z ubezpieczycielem. Wariant kosztorysowy może rozważyć kierowca który jest mechanikiem samochodowym lub ma znajomego mechanika, który wykona mu naprawę za znacznie zaniżoną przez ubezpieczycieli stawkę roboczogodziny. - cytat z
https://ubea.pl/Zakup-ubezpieczenia-...artykul%2C848/
Polecam się przejść do jakiegoś punktu oferującego ubezpieczenia rożnych firm i poprosić o kalkulacje. W takim właśnie punkcie wymyślili mi Wartę, a cena była taka, że zrobiłem duże oczy (mając w pamięci kalkulatory online).