Temat: [Focus 2011-2014] Świece żarowe - brak napięcia
View Single Post
Stary 18-03-2018, 10:46   #18
bleekm
ford::advanced

Model: MONDEO MK4
Silnik: 2.0 TDCI 163KM
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: Świece żarowe - brak napięcia

Na 100% jest przekaźnik od świec (prócz tego bezpiecznika co znalazłeś). Taki sam przekażnik (inne logo) jest do 1.6 HDI koncerny PSA. W Citroenie był przykręcany do grodzi silnika. W Peugeot jest chyba w obudowie pod modułem PCM. Moim zdaniem ten przekaźnik jest albo za obudową akumulatora od strony grodzi albo pod skrzynką z bezpiecznikami silnika - ta skrzynka jest dwu-cześciowa (widać to np na fotach tej aukcji https://www.ebay.co.uk/itm/FORD-FOCU...sAAOSw~y9ZAcaL) po odkręceniu 1 śruby u góry (jak się zdejmie pokrywę jej) ma jeszcze po bokach zaczepy i wydaje mi się że jak się górną cześć jej podniesie (tą co się wtyka bezpieczniki i przekaźniki) to może być tam pod spodem (w jej dolnej części) ten przekaźnik. Trzecia opcja w obudowie od PCM. Czwarta opcja jest od spodu auta (trzeba zdemontować osłonę silnika i osłonę chłodnicy) - w c-maxach nie wiem czy jest taki sam ale w volvo (jest przekaźnik identyczny nawet z logo fomoco i jest właśnie od spodu czy tam z boku (i w volvo albo demontują zderzak albo jak w c-maxach dół żeby się do niego dostać). Może można wyjąć samą trójkątną zaślepkę ze zderzaka i będzie coś widać co da potwierdzenie że jest tam przekażnik.

Ostatnio edytowane przez bleekm ; 18-03-2018 o 12:23
bleekm jest offline   Odpowiedź z Cytatem