Odp: Szarpie przy ruszaniu i zmianie na 2 bieg , drgania silnika
Zupełnie jak bym czytał o swoim samochodzie. Nawet myślałem żeby założyć o tym wątek ale myślałem że się przyzwyczaje.
Otóż kupiłem focusa mk3 około 3 tygodnie temu. Też mam taki sam silnik i całkiem zbliżone obserwacje. Poprzednio jeździłem mk1 przez 8 lat i nie ma się co oszukiwać, różnica między tymi samochodami jest ogromna. Ogólnie mk3 jeździ się przyjmnie ale...no właśnie to ruszanie. Jestem tym po prostu zdegustowany. Nie dość że mega krótka "jedynka" to jeszcze trzbe się nieźle przyłożyć aby płynnie przejść na 2. Potem już ok. W mk1 nie miałem z tym takich problemów.
U mnie jedynie nie ma problemu z ruszaniem bez dodawania gazu. Ale potwierdzam że na rozgrzanym silniku pojawiają sie zwiększone wibracje. To kolejna cecha która razi w stosunku do wiekowego TDDI. Ten ostatni przecięż mistrzem kultury pracy nie jest a mimo to na biegu jałowym nie wykazywał takiej "trzęsawki".
Z tym że z tego co rozeznałem to jest właśnie wina sztywności poduszki silnika w funkcji tempertatury. I osobiście zgadzam się z tą teorią. W zimnym stanie nie ma wibracji. Nawet rozgrzany silnik nie za bardzo wibruje jeśli na zewnątrz jest bardzo zimno. Dopiero wtedy gdy poduszka mocno się nagrzeje i straci sztywność zaczynają się wibracje.
Zabrakło mi cierpliwości na poszukiwania fajnego ecoboosta i nie wiem czy nie będę tego żałował.
|