Cytat:
|
Z oponami jest "niestety" tak, że naprawdę im droższa tym lepsza. A że to opona Cię łączy z drogą to jest to element samochodu, na którym nie wolno oszczędzać.
|
tutaj się zgadzam, jest to jednoczesnie odpowiedź na pytanie dlaczego nie Debice (i Kormorany)
Sorry, mam już swój wiek, zaczynałem swoją przygodę od Debicy Frigo - do dzisiaj zmienił się tylko zakład produkujący.
Cenie swoje zdrowie, już kilka lat przeleżałem w szpitalu, gunwa nie kupuję, o samochód dbam jak o siebie.
Bump:
Cytat:
Zawsze sprawa rozbija się o to, że osiągi opony nie rosną z ceną liniowo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Czasem opona 2 razy droższa skróci nam drogę hamowania o 10%*. Dużo? Niedużo? Każdy musi sam zdecydować.
* liczby zmyślone oczywiście Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
na matematykę zgoda:
przelicz droge hamowania - deltę między efektywniejszą/mniej efektywną w hamowaniu na długość pojazdu.
Jak dobrze popatrzysz to masz przedział na długość pojazdu a minimalnie to długość maski pojazdu - tam gdzie trzymasz nogi.
a teraz sobie to zwizualizuj matematykę procentową na ortopedię urazową, a nawet koszt dobrego wózka (inwalidzkiego) - tfu odpukac.
Bump:
Cytat:
|
Czołem Użytkownicy,
Nadszedł czas na kupno nowych opon letnich do mojego FF mk2. A może rozsądniej byłoby wybrać coś innego?
Pozdrawiam serdecznie
|
Napisz jaki masz budżet, to wtedy będzie prościej. Takie od/do, napisz czy to kombi oraz jak dużo jeździsz rocznie, podaj też % miasto/trasa. Napisz w jakim stanie masz tylne amorki i zawieszkę.