Temat: [Focus 2008-2011] Opony 205/50/R17
View Single Post
Stary 19-03-2018, 12:20   #10
Grzegorz MX
Jeżdże Toyotą :-)

Imię: Grzegorz
Model: FF II,5 MK2 hb + FF III,5 hb
Silnik: 1.6b duratec/1.5eb
Rocznik: 2010/2017
Domyślnie Odp: Opony 205/50/R17 podejda mozna ?

Cytat:
Napisał Hooch180 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Z oponami jest "niestety" tak, że naprawdę im droższa tym lepsza. A że to opona Cię łączy z drogą to jest to element samochodu, na którym nie wolno oszczędzać.

tutaj się zgadzam, jest to jednoczesnie odpowiedź na pytanie dlaczego nie Debice (i Kormorany)

Sorry, mam już swój wiek, zaczynałem swoją przygodę od Debicy Frigo - do dzisiaj zmienił się tylko zakład produkujący.

Cenie swoje zdrowie, już kilka lat przeleżałem w szpitalu, gunwa nie kupuję, o samochód dbam jak o siebie.

Bump:
Cytat:
Napisał hindus Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zawsze sprawa rozbija się o to, że osiągi opony nie rosną z ceną liniowo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Czasem opona 2 razy droższa skróci nam drogę hamowania o 10%*. Dużo? Niedużo? Każdy musi sam zdecydować.

* liczby zmyślone oczywiście Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
na matematykę zgoda:
przelicz droge hamowania - deltę między efektywniejszą/mniej efektywną w hamowaniu na długość pojazdu.

Jak dobrze popatrzysz to masz przedział na długość pojazdu a minimalnie to długość maski pojazdu - tam gdzie trzymasz nogi.

a teraz sobie to zwizualizuj matematykę procentową na ortopedię urazową, a nawet koszt dobrego wózka (inwalidzkiego) - tfu odpukac.

Bump:
Cytat:
Napisał Dudziorek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czołem Użytkownicy,

Nadszedł czas na kupno nowych opon letnich do mojego FF mk2. A może rozsądniej byłoby wybrać coś innego?

Pozdrawiam serdecznie
Napisz jaki masz budżet, to wtedy będzie prościej. Takie od/do, napisz czy to kombi oraz jak dużo jeździsz rocznie, podaj też % miasto/trasa. Napisz w jakim stanie masz tylne amorki i zawieszkę.

Ostatnio edytowane przez Grzegorz MX ; 19-03-2018 o 12:25
Grzegorz MX jest offline   Odpowiedź z Cytatem