Temat: [Mondeo 2014- ] Modyfikacje, konfiguracje co można ?
View Single Post
Stary 20-03-2018, 14:54   #3351
oslowek
ford::advanced

Imię: Ondraszek
Model: Mondeo Kombi mk5 ST-Line manual / Fiesta mk7 Platinum X manual
Silnik: 2,0 TDCi DW10F 150KM/180KM / 1,0 Ecoboost 100KM
Rocznik: V 2017 / II 2014
Domyślnie Re: Odp: Modyfikacje, konfiguracje co można ?

Cytat:
Napisał oslowek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
mam nadzieję, że poza koniecznością ponownego zakodowania wtryskiwaczy, nic więcej się nie nabroiło w prawidłowym sterowaniu pracą silnika.
Cześć,
ponieważ, jak wiadomo, podczas aktualizacji PCM w moim aucie wszystkie ustawienia silnika zostały utracone (współczynniki korekcji wtryskiwaczy wynosiły zero w każdym cylindrze), konieczne było ponowne zapisanie współczynników wtryskiwaczy. Te współczynniki zostały wprowadzone wg mnie w nie do końca właściwej pozycji, bo licząc jak fizycznie numery cylindrów od skrzyni biegów.

Zmieniłem je (przez forscan) jak na zdjęciu. Aby mieć pewność, że czynniki zostały napisane przeze mnie na właściwej pozycji (najnowszy forscan), może ktoś, kto używa forscana potwierdzić, że:
- forscan wiersz 1 (1.) to wtryskiwacz # 1 / cylinder # 1 liczony od skrzyni biegów;
- forscan wiersz 2 (2.) to wtryskiwacz # 2 / cylinder # 3 liczony od skrzyni biegów;
- forscan wiersz 3 (3.) to wtryskiwacz # 3 / cylinder # 4 liczony od skrzyni biegów;
- forscan wiersz 4 (4.) to wtryskiwacz # 4 / cylinder # 2 liczony od skrzyni biegów?

P.S. Nowe odliczanie forscana od skrzyni biegów, starsze odliczanie forscana do skrzyni biegów - mam nadzieję, że numery rzędów do wpisów są poprawne w najnowszej wersji forscan i nie jest to błąd forscana (przeciwnie, niż pokazano).

Pozdrawiam
Ondraszek
Załączone Pliki
Typ Pliku: pdf Fotografia na ca?ej stronie.pdf (145.3 KB, 63 wyświetleń)