Cytat:
|
mam nadzieję, że poza koniecznością ponownego zakodowania wtryskiwaczy, nic więcej się nie nabroiło w prawidłowym sterowaniu pracą silnika.
|
Cześć,
ponieważ, jak wiadomo, podczas aktualizacji PCM w moim aucie wszystkie ustawienia silnika zostały utracone (współczynniki korekcji wtryskiwaczy wynosiły zero w każdym cylindrze), konieczne było ponowne zapisanie współczynników wtryskiwaczy. Te współczynniki zostały wprowadzone wg mnie w nie do końca właściwej pozycji, bo licząc jak fizycznie numery cylindrów od skrzyni biegów.
Zmieniłem je (przez forscan) jak na zdjęciu. Aby mieć pewność, że czynniki zostały napisane przeze mnie na właściwej pozycji (najnowszy forscan), może ktoś, kto używa forscana potwierdzić, że:
- forscan wiersz 1 (1.) to wtryskiwacz # 1 / cylinder # 1 liczony od skrzyni biegów;
- forscan wiersz 2 (2.) to wtryskiwacz # 2 / cylinder # 3 liczony od skrzyni biegów;
- forscan wiersz 3 (3.) to wtryskiwacz # 3 / cylinder # 4 liczony od skrzyni biegów;
- forscan wiersz 4 (4.) to wtryskiwacz # 4 / cylinder # 2 liczony od skrzyni biegów?
P.S. Nowe odliczanie forscana od skrzyni biegów, starsze odliczanie forscana do skrzyni biegów - mam nadzieję, że numery rzędów do wpisów są poprawne w najnowszej wersji forscan i nie jest to błąd forscana (przeciwnie, niż pokazano).
Pozdrawiam
Ondraszek