View Single Post
Stary 20-03-2018, 16:04   #33
Laslas
ford::amateur

Imię: Tomek
Model: Mondeo
Silnik: 1,6 Sigma, benzyna
Rocznik: 2014
Domyślnie Odp: błąd P0420 jak usunąć

Mam MK4 benzyna (2014r 1,6 Sigma). 6 miesięcy temu zapalił się MIL. W ASO komputer powiedział im, że padł katalizator. Wymiana wraz z kolektorem i kompletem sond to koszt u nich około 7,5 tys. Poprosiłem o wyłączenie kontrolki i pojechałem zatankować do pełna PB98. Wtedy zajrzałem sam do silnika i zobaczyłem że osłona nad katem opadła i docisnęła przewody od jednej z sąd do kata (wyglądają jak na fotce, w ASO tego nie wyłapali:-(((...ja podciągnąłem osłonkę i odchyliłem przewody i dalej jeździłem. Kontrolka zapaliła się ponownie po około 400 km. Pali się już przez około 4tys km. Silnik nie ma żadnych objawów w pracy, pali bez zmian, spaliny na mojego nosa tez pachną bez zmian. Mój SDPROG pokazuje napięcia sond jak na fotce i wskazuje błąd P0420 wymieniając jako jedna z przyczyn problem z sondą 2 w rządzie pierwszym). Czy wg. mojej fotki faktycznie to jest sonda nr 2 w rządzie pierwszym i czy mimo niewidocznego uszkodzenia przewodów ona mogła paść? Czy wskazania napięć potwierdzają że to ona padła i po wymianie okaże się że kat jest ok? Dodam, że mojego błędu już nie da się wykasować programem, wg. właściciela o[programowania sdporog najpierw należy usunąć przyczynę a później wykasować błąd z komputera.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg 20170926_174636.jpg (90.5 KB, 191 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg 20180317_162543.jpg (97.1 KB, 154 wyświetleń)
Laslas jest offline   Odpowiedź z Cytatem