View Single Post
Stary 21-03-2018, 00:29   #145
Lukasz2525
ford::expert

Model: Focus mk2 fl
Silnik: 2.0 Tdci 136 km
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: 2.0 TDCI. Fatalny ranny rozruch na mrozie.

Przypomnę się ze swoją sprawą, auto nie odpala zanim nie zgasną kontrolki, nawet rozgrzane, wchodzi tylko na 500 obrotów i gaśnie. Czasami pomoże dodanie od razu gazu i wkręcenie na wyższe obroty. Raczej nie będzie to problem z odpalaniem (akumulator, rozrusznik, świece), gdyż identyczna sytuacja zdarza się bardzo sporadycznie przy hamowaniu na przykład przed krzyżówką, 1/2 bieg, sprzęgło wciśnięte w podłogę, toczę się kilka km na godzinę, nagle obroty schodzą do 500 i auto gaśnie. Będę za jakiś czas u elektronika w sprawie sterownika silnika i zapytam go o to.

Cytat:
Napisał cezarg1410 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jestes pewien że to tak działa? Moim zdaniem to zasada jest właśnie taka że odpala ale obroty są za niskie i natychmiast gaśnie

Ale moja uwagę przykuly dwie inne rzeczy.
1. Wysokie spalanie postojowe. Przy tej temperaturze silnika u mnie postojowe to 0.5-0.6 l/h.
2. Bardzo niskie wolne obroty... Nigdy nie widziałem u siebie wskazówki obrotomierza poniżej tej białej kreski. U mnie zawsze jest lekko ponad nią.

Edit: obczaj w załączniku jaka jest wysokość wolnych obrotów u mnie.
Swoją drogą skąd masz takie fajne podświetlenie zegarów? Jakieś takie lekko niebieskie?
Spostrzegawczy jesteś, już wyjaśniam.

1. Tak, spalanie chwilowe jest za wysokie, pisałem o tym już, ale nie wiem czy w tym wątku. Jak go kupiłem to od razu po odpaleniu miał 0,6-0,8 na godzinę, teraz po odpaleniu mam litr więcej, powiedzmy do 1,6 l na godzinę i stopniowo spada razem z rozgrzewaniem silnika.

2. Nie, obroty są w porządku. Naprawiane były zimne luty w zegarach i wskazówka nie jest idealnie założona, jak porównuję obroty na zegarach i na wyświetlaczu w teście zegarów, to wychodzi że powinno być 100 obrotów więcej na zegarach, czyli na wolnych będzie ponad tą podziałką, około 850 na wolnych. Latem rozbiorę i przestawię.

3. To normalne białe podświetlenie, światło trochę rozmyło się na filmie.

Cytat:
Napisał tomch77 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Spróbuj na początek podmienić kluczyk.
Mam system bezkluczykowy, obydwa pilot mam w domu na półce i korzystam z nich zamiennie, zależy który akurat wezmę. Natomiast mają bardzo słaby zasięg, i z przycisku i bezkluczykowy, obydwa tak samo, baterie wymieniałem. Kiedyś był 2-3 razy większy.

A co ogólnie kluczyk może mieć do sprawy ? Chodziło Ci o immo ?

Cytat:
Napisał cezarg1410 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A moim zdaniem ewidentnie brakuje prądu.
Rozrusznik do rewizji
Rozrusznik i tak pójdzie do regeneracji, bo w bardzo duże mrozy miał problemy, ale sytuacja jest taka sama, po drugim zgaśnięciu kontrolek to i -10 i -13 odpali od strzała. Za pierwszym razem nie. Może aku oddaje za mało prądu ? Ma niecałe 2 lata, ale słyszałem że akumulator dobrze rozbudzić dużym poborem, na przykład światła lub świece żarowe, nie wiem ile w tym prawdy. Z drugiej strony potrafi kręcić minutę i dłużej, także nie powinien być w złym stanie.

W każdym bądź razie rozrusznik odpada, bo tak jak napisałem na początku, identyczna sytuacja zdarzy się przy zwalnianiu, niewielka prędkość, wciśnięte sprzęgło, obroty spadają do 500 i gaśnie. Później też raz, drugi, nie mogę go odpalić.

Cytat:
Napisał Foczka 23 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
No taki problem już był kiedys opisywany przezemnie ,że auto paliło za 3 lub 4 razem i był winny rozrusznik. Oczywiście temperatura tak jak u kolegi nie miała znaczenia. Za wolno kręcił i nie odpalił jak powinien.
To samo co powyżej. Rozrusznik też do regeneracji, ale to gaśnięcie to nie będzie jego wina, bo zdarza się też już podczas pracy silnika i jazdy.

Ogólnie rzecz biorąc auto nigdy nie zawiodło, nigdy nie odpalałem go na popych ani na kable, nawet w największy mróz (czyli w tym roku tak do -13) odpaliłem samodzielnie, najczęściej za drugim razem. Natomiast chciałbym zrobić z tym wszystkim porządek, poza tym ogólnie dużo pali i przybywa oleju, ma wysokie spalanie chwilowe, ma moc, przyspiesza, nie dymi, raz czy dwa w miesiącu zgaśnie mi przy hamowaniu i czasami ma takiego laga przy ruszaniu lub po zmianie biegu, że przez moment nie przyspiesza, jakby go coś przymuliło, po chwili się wkręca i idzie pełnym ogniem. Ale przy zmianie biegu to aż czuć szarpnięcie do tyłu, przyspieszam, przyspieszam, wrzucam wyższy bieg, gaz w podłogę i przez sekundę się nic nie dzieje, czuć że wypadł z przyspieszenia, sekunda i przyspiesza. Dosłownie ma takiego laga przy obrotach powiedzmy do 2 tysięcy. Może egr się nie domykać ? Wszelkie sugestie mile widziane, i związane z tym gaśnięciem jak i z wysokim spalaniem.
Lukasz2525 jest offline   Odpowiedź z Cytatem