View Single Post
Stary 21-03-2018, 12:20   #230
wojtoo
ford::average

Model: Focus
Silnik: 1.6 EB
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: Akcja serwisowa Możliwy wyciek oleju w modelach Forda

Cytat:
Napisał Marcin112 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Panowie a czemu nie ma tej akcji serwisowej na s-maxy 1,6 Eco
Kiedyś od kolegi Przemka dostałem wiadomosc:

„Widze, że jeździsz takim samym autem jak ja.
Ostatnio spotkała mnie akcja wymiana silnika - po tym jak na autostradzie pękł mi wąż przelewowy między silnikiem a zbiorniczkiem wyrównawczym. Straciłem płyn - ale żadna kontrolka się nie zapaliła i zatarłem silnik. W naszych samochodach nie ma ostrzeżenia ani przed utratą płynu ani przed przegrzewającym się silnikiem. Jak stracisz płyn to czujnik pokazuje 90stC i się nie rusza.
u mnie weżyk w foce nie pekł ale przepuszczał jakby przez siebie (jakby mikropory miał)
przy wyłączaniu silnika zabulgotało i wentylator chłodnicy działał na max dlatego otwarłem maskę i zobaczyłem wyciek. na szczęście było to mieście, uciekło trochę płynu, była zima i nie jechałem szybko (obroty max 2500)
temp silnika 90C, wskazówka ani drgnęła
gdyby było to w trasie lub w lecie, myślę ze różowo by nie było
Dlatego każdy kto ma auto z tym silnikiem powinien sprawdzić wężyk powrotu chłodziwa z turbo do zbiornika wyrównawczego. Jeśli jest plastikowy, lub cześć plastik część guma, raczej wymienić go na nowy. W serwisie cena 87zł. Nowa wersja jest cała ze wzmocnionej gumy
wojtoo jest offline   Odpowiedź z Cytatem