Witam. Jako, że od niedawna jestem posiadaczem Mondeo z ecoboostem oraz powershiftem, podzielę się moimi spostrzeżeniami co do spalania.
Na początku dodam, że na chwilę obecną nie rozwinąłem w pełni skrzydeł bo samochód w ramach gwarancji czekał na naprawę. Jeżdżę więc dość spokojnie, uzyskałem maksymalny wynik w ECO jeździe w czym na pewno pomaga automat. Usilnie zmienia biegi tak, że na obrotomierzu utrzymuje się 1,5 tys. obr/min.
Wracając do meritum, średnie spalanie z komputera w zimowe dni, na odcinku 12 km do pracy w terenie mieszanym ale bez korków wynosi 9 l/100 km. Wynik z trasy w góry to ok. 8,6 l/100km. Potwierdzam podane wcześniej informacje - obroty biegu jałowego ok. 3,5 l/h na zimnym silniku oraz 0,8-1,1 gdy silnik ciepły.
Z ciekawych spostrzeżeń dodam, że po ostatnim tankowaniu, wyzerowaniu statystyk spalania, przejechaniu ok. 200 km, wyjeżdżając do pracy miałem średnie spalanie ok. 8.8. Jedno mocniejsze przyspieszenie i osiągnięcie prędkości ok. 140 km/h spalanie wzrosło o 0,4 l/100 km
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.