View Single Post
Stary 22-03-2018, 10:28   #239
Mario_gs
ford::beginner

Imię: Mariusz
Model: Focus
Silnik: 1.6
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: Akcja serwisowa Możliwy wyciek oleju w modelach Forda

Witam, opowiem swoją sytuację - może komuś się przyda.
Ok 1,5 miesiąca temu zainteresowałem się w/w akcją serwisową. Po wykonaniu kilku telefonów do ASO Wrocław dowiedziałem się że moje auto jest objęte akcją ale na chwilę obecną (1,5 m-ca temu) nie mają jeszcze instrukcji wykonania akcji ani nie mają części. Ok 7. 03. 2018 wróciłem do tematu. Telefon do ASO Wrocław: dowiedziałem się że przyjmą mnie ale dopiero za 1,5 miesiąca bo moje auto jest 3 w kolejce z czego pierwsze auto jest już w serwisie ok 14 dni... Zapytałem w związku z powyższym ile moje auto będzie w serwisie bo nie jestem z Wrocławia. Odpowiedź: ok kilku dni.. Podziękowałem, zadzwoniłem do ASO Świdnica - umówiłem się na 21.03.2018 (bo muszą zgłosić akcję do FORDA i zamówić części). Dzisiaj jestem po akcji. Efekt: wymieniono kilka przewodów wodnych, dodano czujnik obecności płynu chłodzącego, zmieniono oprogramowanie (widać też po wyświetlaczu - np. temp zewn w innym miejscu). Przy odbiorze Pan stwierdził że sama zmiana softu to ok 3,5h... Dowiedziałem się też że mój ford to 2 auto na w/w akcję w ich serwisie. Co do serwisu - co mieli zrobić - zrobili ale do jakości jaką się wymaga od ASO im daleko (brak oględzin przed oddaniem auta, brak ofoliowania -kierownica, fotel- użycie ponownie starego płynu chłodniczego, smród palonych papierosów w aucie, porozlewany płyn chłodniczy w komorze silnika, brak informacji o tym co było robione/wymieniane w aucie, ogólnie trochę niechlujnie).. ale na razie ok (przejechałem dopiero 50 km). To tyle. Pozdrawiam

Bump: Do info wyżej: Czujnik płynu chłodzącego nie jest w zbiorniczku a obok - w dołożonej rurce z komorą czujnika, po wyjęciu wtyczki pojawia się komunikat żółty: awaria silnika. Zmiany softu - co do wyglądu - gdzie indziej temp zewn, w innym miejscu kontrola ciśnień powietrza w kołach: tak na szybko to wygląda (bynajmniej u mnie)...
Mario_gs jest offline   Odpowiedź z Cytatem