Temat: [Mondeo 2007-2014] Tarcze i klocki hamulcowe - wymiana, bicie
View Single Post
Stary 22-03-2018, 11:00   #1406
din
ford::advanced

Model: Mondeo MK3/MK4
Silnik: 2.0 TDCI 130KM/ 2.0TDCI 143KM
Rocznik: 2006 / 2008
Domyślnie Odp: Tarcze i klocki hamulcowe - wymiana, bicie

Cytat:
Napisał gusiak11 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Też miałem problem z tarczami, i mając zaledwie 120tys przebiegu mam 4ty zestaw, pierwsze dwa zniszczyłem przez niewiedze ale za niewiedzę się płaci bo winne były piasty a nie tarcze, tarcze moze tez ale jaks sie okazało 3 z 4 piast były do wymiany, ponieważ wymiana byla kosztowana a 3ci komplet tarcz byl naprawde bardzo zdrowy zostały przetoczone ale nie wytrzymały termicznie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ja jak i każdy w mojej rodzinie i znajomych maja problemy z tarczami które bija po ok 10kkm. Miałem już różne kombinacje tarcz i kloców(tanie, drogie, dobre, słabe) i zawsze jest to samo. Oczywiście gwarancja tarcz to jest czysto teoretycznie, sprzedawcy ściemniają i to użytkownik musi sądownie udowadniać ze towar był wadliwy - co kosztuje dużo więcej niż nowy zestaw i dodatkowe zawracanie głowy

Co by nie było nie przegrzewam tarczy, układ pracuje idealnie, zawsze sprawdzane bicie piast i tarczy i wszystko jest ok a mimo to tarcze się gna.

Ate + Ate ceramic hamowało mi normalnie tylko niestety się pogięły tarcze.

W mk3 dopiero 3 komplet tarczy działa już ponad 50kkm (wcześniejsze po 10kkm toczenie a i tak po kolejnych 5kkm się gięły).

Według mnie wszyscy producenci robią chłam i jest to loteria. Przynajmniej tam gdzie tarcza kosztuje do 300zł.
din jest offline   Odpowiedź z Cytatem