Temat: [Focus 2004-2008] Czy ktoś domontowywał TEMPOMAT?
View Single Post
Stary 23-03-2018, 07:30   #1399
hindus
ford::expert

Imię: Marek
Model: Focus MK2 FL
Silnik: 1.6 TDCI 90KM
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Czy ktoś domontowywał TEMPOMAT?

W końcu udało mi się zamontować wszystkie nowe części i moja bieda-foka przestała być aż tak biedna Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. W pierwszym kroku zmieniłem kierownicę na skórzaną i z przyciskami do tempomatu. Okazało się, że miałem od fabryki gotową instalację (co nie przestaje mnie zaskakiwać, bo to poflotowy golas). Godzinę zajęło mi wydostanie airbaga (jeden z trzech zatrzasków poduszki nie chciał się poddać) i nie do końca wiedziałem którą kostkę sprawdzić pod kątem obecności przewodów do sterowania tempomatem, bo do kolumny kierowniczej dochodzi ich chyba z 5 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. W końcu się udało, kostka jest jednorzędowa, może to kogoś naprowadzi.

Po zmontowaniu, na teście GEM przyciski pikały aż miło.

W drugim kroku zmieniłem licznik na poliftowy. Tu chciałbym podziękować @Antej za pomoc merytoryczną i informację, że drugiego kluczyka nie muszę dorabiać za 400 zł u "dorabiacza" tylko wystarczy użyć używanego pilota. Z racji, że gdzieś zgubiłem pierwszą zakupioną pastylkę immo (o czym dowiedziałem się jak nie mogłem zaprogramować drugiego kluczyka), żeby nie trzymać na podjeździe uziemionego auta zbyt długo, kupiłem drugi oryginalny, używany kluczyk scyzoryk (z odbiorem osobistym, żeby nie tracić czasu). Wymieniłem tylko grot na pasujący do mojej stacyjki i za łączną kwotę 150 zł stałem się posiadaczem drugiego kluczyka - wystarczyło go już tylko dopisać Forscanem i auto radośnie odpaliło.

Aktywacja tempomatu - trochę stres, bo ludzie piszą tutaj o zgrywaniu przez godzinę itd. U mnie na szczęście poszło szybko - GEM, HEC, w PCM oczywiście zapomniałem zmienić rodzaju PCM i wywaliło błędem przy zgrywaniu. Ta rozwijana lista "PCM type" powinna wymagać potwierdzenia Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. bo z tego co czytałem mało kto widzi to przy pierwszym razie. Przestawienie na pierwszą opcję dla mojego silnika (były 3), zgranie poszło ok. Na wszelki wypadek zgrałem też ustawienia dla pozostałych 2 opcji, ale wgrywałem przy pierwszej. Zaptaszkowanie odpowiedniej opcji i zapis. Trwał może kilka sekund i gotowe. Wyjazd na trasę, test - i sukces Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Tempomat działa!

Dlatego jeszcze raz dziękuję wszystkim za pomoc Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Wygląda na to, że w te wakacje moja noga nie zdrętwieje mi od ciągłego trzymania gazu na autostradzie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
hindus jest offline   Odpowiedź z Cytatem