Cytat:
|
... a powyżej 5 tyś jakby jeszcze kelejnego kopa dawało.
|
Cytat:
|
Około 5 tyś jakby strzał dodatkowy mocy.
|
Mam dokładnie te same odczucia.
Przy 5400 dostaje dodatkowego kopa jakby v-tec w hondzie sie zalaczal. Wiec dla mnie ten kop (wracaja mile wspomnienia) to bardzo fajny patent czego bez chipa za bardzo nie czulem. Zastanawia mnie tylko czemu tak na prawde tych falek nie czuc co sa na wykresie. Bo jezeli przy tych 5tys. czuc a na wykresie ledwo co tam widac, to przy 3400 i 3800 powinny byc wieksze boosty bo roznice na wykresie znaczne, a wrazenia sa bardziej plynnego przyspieszenia.
Co do przyspieszen - sprawdzalem na nagraniu 60kl/s i do 100 nie widze roznicy bo jest problem z przyczepnoscia. Jak przy fabryce mialem powtarzalny wynik 9,5-10s do 100, a najlepszy 8,8-9,1s to teraz to samo. Fakt, ze zimowki i inna nawierzchnia, ale z trakcja nie jest latwo. Jak jest lekko asfalt zwilzony to czy 1,2,3 bieg lampka od kontroli trakcji przez caly czas miga
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ale wydaje mi sie, ze powinno byc w granicach idealnej przyczepnosci 7,8s patrzac po innych autach z podobnymi roznicami.
Mialem okazje zrobic test serii 182KM i mojego na box'ie od HEKO. I do pierwszej 50tki leb w leb, a pozniej juz odchodzilem (po zapieciu 2ki) i przy 120km/h juz o caly samochod i metr czy dwa bylem z przodu.
Wiec to co ford robi dajac 205/55/R16 jest nieporozumieniem w 1.5 nawet przy 150KM. Powinny byc oponki 215/55/R16 albo 215/50/R17 nie wiem czemu tak to robia, tym bardziej, ze kola rozmiarowo sie roznia (sa mniejsze), od wszystkich pozostalych rozmiarow, ktore proponuja. Wiec nie wiem o co chodzi? W efekcie szybciej traci przyczepnosc, przeklamuje na liczniku.
W ogole teraz mysle, zeby wlasnie wejsc w 17tki, albo najlepiej 235/40/R18 gdzie trakcja zdecydowanie powinna się poprawić, ale też może i responsywność auta się pogorszyć przez wagę kół, a tego bym nie chcial. Czy ktoś przeprowadzał taką operację po chipie auta i jakie są odczucia?
Bump:
Cytat:
hehe, może i tak ale jako że to mój pierwszy raz z takim zabiegiem zdecydowałem się na box-a następnym razem rozważę chipa (marzy mi się teraz superb 280KM + jakiś ładny chip Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. a poczytałem że jest tam spory potencjał. Ehh ale pewnie jeszcze 1-2 lat muszę na to poczekać Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
To nie superb'a a RSa brac. No i tam masz nieszczesne TSI choc auto zacne tylko ten kogut na masce
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A swoja droga przez przypadek dostalem katalog seata leona fr i sie zdziwilem, ze to auta z waga praktycznie taka sama jak focus ma 1 sek. mniej jak u nas w 150KM motorze, a moment tylko o 10Nm wiekszy? Jak z ekologia tak i rodzina VW oszukuje na osiagach (7,9s)?