Temat: [B-MAX] Modyfikację co można ?
View Single Post
Stary 27-03-2018, 13:09   #78
anonimus.gallus
ford::beginner

Imię: Piotr
Model: B-Max
Silnik: 1.0 EB 100KM
Rocznik: 2014
Domyślnie Odp: Modyfikację co można ?

Poczyniłem kolejny krok w stronę końca wymiany sprzętu audio - zainstalowałem anteny. W przypadku głównej anteny wymieniłem wiązkę. Oryginalna, w przypadku podstawowej wersji radia, kończy się przy antenie samym oczkiem z nakrętką 8mm. Do bogatszej wersji dochodzi wzmacniacz i przewód zasilający. Uparłem się też i przepchnąłem w końcu przewody od radia pod deską. Musiałem zerwać jeden z zaczepów, do którego nie ma dostępu bez rozbierania kokpitu. Stary przewód wykorzystałem jako pilota do przeciągnięcia nowej wiązki. Posłużył mi później jako przedłużacz do dodatkowej anteny.

I właśnie na temat anteny dodatkowej kilka słów. Kupiłem zestaw od Fiesty (pasować będzie od wielu innych Fordów, ale też być może od Volvo lub Jaguara) w skład którego wchodzi wzmacniacz i blaszana antena na przewodzie. Tak naprawdę istotny jest wzmacniacz, ponieważ za antenę z powodzeniem posłuży nawet dobrze dobrany i w miarę rozprostowany kawałek zwykłego przewodu. Natomiast wzmacniacz musi być w wersji bez konektora zasilania, ponieważ w tym przypadku jest on zasilany przewodem antenowym (wewnątrz jest filtr, który oddziela składową stałą, czyli zasilanie, od sygnału radiowego). Sam wzmacniacz wraz z anteną, w wersji ekstremalnej, podłączyć można bezpośrednio do końcówki wiązki przy prawym okienku lub pod kokpitem - działa to doskonale. W podziemnym garażu radio odbierało większość lokalnych stacji razem z RDS, podczas gdy na pasywnej antenie dachowej nie chciało. U siebie rozciągnąłem całą instalację z prawej strony dachu, możliwie do tyłu auta. Zdjąłem tylko uszczelkę i wsunąłem wszystko w podsufitkę. Trzeba tylko uważać na poduszkę powietrzną (kurtynę) i tak wszystko poukładać, żeby nie przeszkadzało w jej działaniu i jej nie uszkodziło. Inna sprawa, że nie wiem czy takie umieszczenie anteny ma do końca sens, bo przewód jest za krótki, żeby dotrzeć do tyłu auta pod jakiś plastikowy element i antena znajduje się zaraz pod blaszanym dachem. Odpinając na przemian przewody sprawdziłem, że radio bez problemu przełącza się z jednej anteny na drugą i obydwie dają wystarczający poziom sygnału, więc póki co tak zostawiam.

Do końca przemiany pozostał mi jeszcze:
1. mikrofon - ale to wiąże się z wycięciem większego otworu w podsufitce na nową ramkę z lampką i mikrofonem właśnie, więc poczekam z tym do ostatniej chwili.
2. GPSM - nie znalazłem wiązki dachowej u żadnego sprzedawcy, więc wielka prośba @boncio - jeżeli mógłbyś sprawdzić i np. obfotografować połączenia u siebie, to bardzo byś mi pomógł. Oprócz złącza przy lewej szybie i w samym module jest też najprawdopodobniej jeszcze jedno w podsufitce, pod lampką.
3. przekonfigurowanie samochodu - nie mam niestety szczęścia do speców z forum i póki co żaden, z trzech do których pisałem, nie odpowiedział Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Mam ELMa z przełącznikiem do Forda (niestety nie jest to Viaken, a ustrojstwo jak na zdjęciu), więc może spróbuję sam (może nie zabiję sobie auta przy okazji Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ). Od którego programu powinienem zacząć próby? FORScan? ELMConfig?

Co do plastikowych kołków w szybie bocznej to chyba służą wyłącznie do pozycjonowania. Sama szyba przyklejona jest tak samo jak przednia, na której z resztą też są takie kołki, tyle że ze względu na jej rozmiar nie rzucają się tak w oczy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg DSC_0542.jpg (85.2 KB, 64 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg DSC_0543.jpg (78.9 KB, 55 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg ELM327.jpg (9.8 KB, 48 wyświetleń)
anonimus.gallus jest offline   Odpowiedź z Cytatem