Temat: [Focus 2014-2018] 1.6 przytyka się silnik
View Single Post
Stary 27-03-2018, 18:22   #48
Siwuha
ford::amateur

Model: Focus
Silnik: 1.6 Ti-VCT
Rocznik: 2016
Domyślnie Odp: 1.6 przytyka się silnik

Cześć
W moim Focusie 2016 1.6 Ti-VCT 125kM dzieje się tak samo (kupiłem w salonie w styczniu 2017, przebieg 5km). Zaczęło się to dziać ok września/ października - sporadycznie. Pierwszy raz na serwisie byłem w Grudniu 2017. Od razu stwierdzili że brudna przepustnica (ok 12.000 km było). Na komputerze bez błędów.Pomogło na tydzień. Kolejna wizyta na początku stycznia 2018. Nawet nie wjechałem na przegląd. Pan serwisu stwierdził, że ten silnik tak ma - musi się nagrzać do 30-40st i wtedy już śmiga. Oczywiście moje tłumaczenia, że na ciepłym tak się dzieje nie spotkały się ze zrozumieniem. Następna wizyta luty bo przegląd po roku. Miałem już nagrany filmik (który wrzucę niżej), stwierdzili, że już mają parę takich przypadków a że nie ma błędów to czekają co główny inżynier Forda wymyśli. Mieli się odezwać po 3 tyg. Zadzwoniłem sam, powiedzieli że to jest związane z ekologią i normą Euro 6 i czekają na aktualizację oprogramowania i na dzień dzisiejszy nie nie mogą zrobić.
Moje sugestie żeby wzięli auto na parę dni, potestowali, sprawdzili sondy lamba jakoś do nich nie przemówiły.
Wrzucam film, akcja od 25 sek. obroty między 500-750, w tym czasie nie reaguje w ogóle na gaz i sprzęgło. ok 3 sekundy "zawieszki".

https://www.youtube.com/watch?v=RpcU...ature=youtu.be
Siwuha jest offline   Odpowiedź z Cytatem