Temat: [Mondeo 1996-2000] Przeciek wody pod nogami pasazera
View Single Post
Stary 29-03-2018, 20:59   #13
Wiesiu2008
ford::amateur

Imię: Wiesław
Model: Mondeo MK3
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2004
Domyślnie Odp: Przeciek wody pod nogami pasazera

Może być uszczelka między plastykową obudową filtra i grodzią kabiny, ale często jest tak jak miał johny.jp. U mnie weszła korozja na krawędzie blach podszybia, którym odpływa woda z dna kanału powietrznego w podszybiu. Fabryczne uszczelnienie zgrzewanych blach rozszczelniło się i pod dywanikiem pasażera na podłodze pojawiła się woda. Przeciek wody deszczowej musiał trwać bardzo długo, ponieważ doprowadził do przedostania się i nagromadzenia wody w złączu sterownika silnika PCM, czego wcześniej wykrywając zawilgocenie tej części kabiny nie przewidziałem. Złącze po dokręceniu śruby we wtyczce za kielichem osłaniającym amortyzator powinno być szczelne. Jak się okazało, nie było. Kilka dni potrzebowałem na wykrycie przyczyny szarpania i gaśnięcia silnika z migającą sprężynką oraz braku ładowania akumulatora. Po wymontowaniu PCM kilka styków złącza zalanych wodą było zaśniedziałych, a jeden Nr 112 przekazujący impulsy do alternatora był przegryziony korozją elektrochemiczną i odpadł. Dorobiłem pin i cudem udało mi się go czołowo przylutować do zagłębionego w dnie korpusu jego korzenia. Po wzmocnieniu epidianem dołu korpusu gniazda sterownik PCM został uratowany. Mondek odzyskał pełną sprawność. W przeciwnym razie koszt wymiany PCM z programowaniem pamięci wyniósłby ok. 1,5 tys. zł.
Reasumując - sprawdzajmy czy dywanika pod wycieraczką pasażera nie jest wilgotny. jeżeli jest, niezwłocznie uszczelniajmy skutecznie podszybie po zdjęciu osłon jak przy wymianie filtru kabinowego.
Wiesiu2008 jest offline   Odpowiedź z Cytatem