Temat: [C-MAX Energi] Kontrolka poduszki i błąd 80A0
View Single Post
Stary 30-03-2018, 20:27   #1
Majosa
ford::beginner

Imię: Bartek
Model: C-Max Hybrid SEL
Silnik: 2.0
Rocznik: 2013
Domyślnie Kontrolka poduszki i błąd 80A0

Hej,

C-Max Hybrid, sprowadzony ze Stanów. Już tu o nim kiedyś pisałem przy innej okazji, może ktoś nawet pamięta. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Co jakiś czas coś się w nim spierdzieli, a zupełnie nie mogę liczyć na ASO Forda, bo się na mnie wypieli. Bo to z USA, oni na takich się nie znają...

Problem następujący - po jakimś czasie od włączenia samochodu zaświeca się kontrolka poduszek. Randomowo. Zazwyczaj już po przejechaniu kilku kilometrów, czasem kilkunastu. Kontrolka się zaświeca i wtedy nie działa sygnalizacja odpiętych pasów. Byłem z tym u znajomego mechanika, podpiął mnie tak na szybciocha, poza kolejką do kompa i wyświetliło się, że "Unknown error 80A0". Ktoś mógłby pomóc to rozszyforwać? Aha, jak się samochód wyłączy i od razu włączy, poducha przechodzi test i gaśnie. Po czym zaświeca się ponownie po kilku/kilkunastu kilometrach. Nie mruga, tylko się po prostu zaświeca.
Samochód był sprowadzony puknięty i był w kraju robiony. Jak to z amerykancami. Poduszki wystrzeliły, więc RCM był kombinowany. W europie się taki moduł resetuje, w Stanach wymienia na nowy. Oczywiście nikt nic nie wymieniał, tylko wylutował EPROM i go przeprogramował. Może coś tutaj? Tylko że jeżdżę tym samochodem już 3 lata i dopiero teraz coś się pokasztaniło.

Ktoś ma pomysł?

EDYTA:
Aaaa, gdzieś mi się przemknęło, jak przeglądałem internety, że takie problemy mają miejsce gdy czujnik w klamrze pasa padnie. Jest to prawdopodobne? Jak mi padł taki czujnik w innym aucie, to mi cały czas wyło, że mam nie zapięty pas. Tutaj nie dość, że nie wyje przez cały czas, to jeszcze nie wykrywa, że pas jest odpięty.

Ostatnio edytowane przez Majosa ; 30-03-2018 o 23:11
Majosa jest offline   Odpowiedź z Cytatem