Temat: [Focus 2008-2011] 1.6 diesel dziwne zachowania
View Single Post
Stary 04-04-2018, 15:56   #1
pavnedved
ford::amateur

Imię: P
Model: volvo
Silnik: 1.6 d
Rocznik: 2010
Domyślnie 1.6 diesel dziwne zachowania

Witam serdecznie forumowiczow.
Co prawda jestem posiadaczem Volvo C30 ale w polowie jest to i tak Ford.Silnik 1.6 Diesel to jedna z podstawowych jednostek w Focusie.

Od kilku tygodni obserwuje dziwne zachowanie silnika, czasem objawy znikaja na kilka dni tylko po to by znow sie pokazac.Oczywiscie wtedy kiedy samochod potrzebny jest najbarzdziej.

Zimny silnik odpalony rano, przejechane 2 km, wskaznik temperatury nawet sie nie podniosl a wentylatory juz pracuja.Komputer podpiety pod samochod pokazuje temp np 70 stopni.Dodatkowo utrata mocy przy niskich obrotach, znacznie wieksze spalanie, stukoty przy niskich obrotach.Zaznaczam ze poziom plynu chlodniczego nie zmniejsza sie.Czuc jednak spod maski zapach przegrzanego silnika.

Nie jest to wina filtra dpf gdyz ten byl niedawno regenerowany, a dluzsze odcink i po autostradzie ponad 100km wykonywane sa regularnie.

Komputer nie pokazuje zadnych bledow.Jedynie raz przez chwile udalo mi sie wyczytac bledny sygnal czujnika polozenia walka rozrzadu (wymieniony kilka miesiecy temu).

Wsponiany czujnik logicznie moglby byc winowajca tego problemu, ale czy to wadliwy czujnik, czy przebicie na wtyczce, przetarty ktorys z kabli od czujnika?

ktos mial moze cos podobnego?

Unikam forum Volvo, adnimistracja wymaga pisania postow poprawna polszczyzna z polskimi znakami a te zagranica nie sa dostepne... wywalono mnie z tego pododu z forum, z resztya nie tylko mnie.

Dzieki za pomoc!
pavnedved jest offline   Odpowiedź z Cytatem