Temat: [Focus 2008-2011] Dostęp do nagrzewnicy PTC
View Single Post
Stary 04-04-2018, 22:41   #981
hindus
ford::expert

Imię: Marek
Model: Focus MK2 FL
Silnik: 1.6 TDCI 90KM
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Dostęp do nagrzewnicy

Nawet od Volvo pasuje. Z tego co zrozumiałem i gdzieś na forum w czyjejś wypowiedzi znalazłem (przepraszam, ale nie wiem kto to pisał), to działa tak:

C851-1 (black - czarny) - stały plus na C102-5 - jest zawsze, zasila jeszcze inne obwody
C851-2 (brown - brązowy) - sygnał modulowany na C103-9

Teraz sygnał modulowany to sygnał o regulowanym wypełnieniu, który steruje 3 mosfetami wewnątrz nagrzewnicy. Im większe wypełnienie impulsów, tym większą moc osiągamy. W ten sposób GEM może sterować mocą grzania zależnie od nadwyżki z alternatora. Jeśli w tym miejscu jest niemodulowany plus, grzałka będzie chodziła z pełną mocą.

Dodatkowo na schemacie C851-1 (ten ze stałym plusem) jest podpisany jako IGN więc wnioskuję, że sygnał tam pojawia się dopiero po zapłonie. Czyli jeśli kluczyków nie ma w stacyjce, nie powinien się tam pojawić żaden sygnał.

Stąd, idąc za moim rozumowaniem, u Ciebie jest:
a) C851-1 jest plus POMIMO zapłonu - to pierwszy błąd ale nie powinien doprowadzić do działania nagrzewnicy, bo wymagany jest też:
b) C851-2 jest stały plus, czyli nagrzewnica myśli, że ma dać 100% mocy.
c) C851 jest sprawne, ale uszkodzona jest nagrzewnica, mosfety są przebite i grzeją bez względu na sterowanie - a napięcie mają zawsze, bo przewód "mocowy" idzie bezpośrednio z akumulatora (przez bezpiecznik)

Czyli jeśli na wyłączonej stacyjce na C851-1 albo -2 masz jakiekolwiek +12V to wina raczej leży po stronie GEMu (może coś po drodze, przetarta wiązka, przegryziona itd.)
A jeśli tam nie masz zasilania, a mimo to nagrzewnica pracuje, to ja bym obstawiał problem z nią samą.
hindus jest offline   Odpowiedź z Cytatem