Temat: [Focus 2008-2011] 1.6 diesel dziwne zachowania
View Single Post
Stary 09-04-2018, 12:06   #6
pavnedved
ford::amateur

Imię: P
Model: volvo
Silnik: 1.6 d
Rocznik: 2010
Domyślnie Odp: 1.6 diesel dziwne zachowania

Tak tez wlasnie zrobilem kilka razy i objawy ustaja na max 4-5 dni.bralem pod uwage wypalanie dpf albo przestawiony zaplon spowodowany wadliwym czyjnikiem polozenia walka rozrzadu albo blednym sygnalem czyli zasniedziala kostka/przetarty przewod.

Dodam tylko ze np wczoraj wentylatory chlodnicy wlaczyly sie juz po przejechaniu ok 1km.Podlaczylem czytnik bledow i temperatura silnika 50 stopni.Po przejechaniu dalszych kilku km temperatura oscyluje w okolicach 80 stopni.

Czy podczas wypalania dpf widzicie w lusterku jakis dym wydobywajacy sie z wydechu? U mnie nic nie widac, jedyne wiem ze musi byc odpowiednia temperatrura ukladu wydechowego osiagnieta, predkosc samochodu i obroty silnika zeby zainicjowac proces.Caly ten dpf byl rozcinany i regenerowany przez firme specjalizujaca sie w tym jakies dwa miesiace temu.Od tego czasu dluzsze dystanse od 100-300 do 1000 kilometrow sa wykonywane kilka razy w miesiacu.Wydawaloby sie ze filtr wypala sie w trakcie takich przejazdow, no chyba ze jakies warunki nie sa dochowane i proces nie konczy sie sukcesem.npo brak plynu wspomagajacego wypalanie.Czy wiecie moze jak i gdzie sprawdzic poziom plynu?

Strasznie to irytujace bo wymienilem ostatnio w aucie cale zawieszenie, tarcze, zainstalowalem hak i bagaznik dachowy a tu same problemy.Poprzednie C30 z dokladnie takim samym silnikiem palilo 3,9l/100km po trasie i ok 5l/100 po miescie, zero problemow az ktos mi wjechal w bok.auto do kasacji.

Ostatnio edytowane przez pavnedved ; 09-04-2018 o 12:08
pavnedved jest offline   Odpowiedź z Cytatem